< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Téves hírügynökségi adatközlés a kamatdöntésről: a Bloomberg “azonnali lépéseket tett”

| Mobile | RSS

Téves hírügynökségi adatközlés a kamatdöntésről: a Bloomberg “azonnali lépéseket tett”

A Bloomberg “azonnali lépéseket tett” amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntésének közzététele előtt hat perccel téves információt közölt az alapkamatról.

A Bloomberg regionális kommunikációs részlege az MTI kérdésére szerdán közölte, hogy a hiba felfedezése után azt nyomban korrigálták, és haladéktalanul lépéseket tettek az ilyen esetek megelőzése érdekében.

A keddi kamatdöntés közzététele előtt 6 perccel, 13.54-kor a Bloomberg olyan hírt közölt, miszerint az MNB 1,0 százalékra vágta az irányadó rátát. A hírügynökség még ugyanebben a percben korrigálta a hibát. Az euró forintárfolyama 300 forint közeléből 303 forint közelébe emelkedett, majd 300 forintra esett vissza.

Az MNB kedden jelentette be, hogy vizsgálatot sürget a kamatdöntést megelőző heves pénzpiaci mozgások miatt, amelyeket szerinte a téves hírügynökségi hírek okoztak. Az MNB kommunikációs osztálya keddi közleményében az áll: egy nagy hírügynökség “félrevezető információkat” hozott nyilvánosságra a kamatdöntéssel kapcsolatosan.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán hivatalból, piacbefolyásolás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a pénzpiaci mozgásokat kiváltó hírügynökségi hiba miatt – tájékoztatta az MTI-t a felügyelet szóvivője, Binder István.

forrás:híradó-hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |