< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hogyan kerülhető el az áldozattá válás? Szexuális ragadozók

| Mobile | RSS

Hogyan kerülhető el az áldozattá válás? Szexuális ragadozók

2013. április 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Miközben a nemi erőszaktevők közel fele visszaeső, Magyarországon ésszerűtlen túlzásba esve védik a tettesek személyiségi jogait. Miért nem tudhatjuk meg, ha szexuális ragadozó az új szomszédunk?
hirdetés

Ny. Zolán őrizetbevétele után, immár kimaszkolt arccal (fotó: MTI)

Ha valaki a gyermekét egy amerikai középiskolába szeretné járatni, elég begépelnie az iskola címét, hogy lássa, a környékén hány korábban szexuális bűncselekmény miatt elítélt személy él. Kipróbáltuk, a Florida államban található Bay High School egy mérföldes körzetében például 13 ilyen férfi lakik, közülük kettő prédátornak, vagyis visszaesőnek, szexuális ragadozónak minősül. Valamennyiük fotója, pontos lakcíme elérhető, és annak a szervezetnek a címe is, ahol gyanús helyzetben a szülők érdeklődhetnek, vagy panaszt tehetnek.

Ehhez képest nálunk egy szexuális bűnöző arcképét csak két esetben láthatjuk, ha körözést adnak ki ellene, vagy ha ő maga beleegyezik arcképe nyilvánosságra hozatalába. Noha kutatások szerint a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőinek mintegy 40 százaléka visszaeső, esélyünk sincs rá, hogy tudjuk, az új szomszédunk, vagy a lakásunkba fogadott albérlőt elítélték-e valaha ilyen címen.

Egy ország döbbent meg a múlt héten azon, hogy előbb vezető hírként közölték a Páva Zsolt pécsi polgármester lányának megtámadásával gyanúsított férfi képét és teljes nevét, majd miután feladta magát Ny. Zoltánná „titkosodott”, arca helyett pedig egy homályos pacát lehet csak megmutatni.

A Heti Válasz eheti számában azokat a veszélyes téveszméket elemzi, amelyek értelmében a kihívóan öltözködő nők lennének az erőszakos közösülés legfőbb áldozatai, és a megtámadottaknak nem szabadna ellenállni, nehogy még jobban felbőszítsék a bűnözőt. Lapunk több kutatás eredményét közli, amely szerint a szexuális ragadozók nem irracionális ösztönlények, a bűncselekményt nagyon is előkészítik, a maguk szempontjából ésszerűen választják ki az áldozatot, a helyszínt és az időpontot. Az áldozatnak nem a külseje, hanem a személyisége a meghatározó, minél megrettenthetőbbnek, bizonytalanabbnak, kiszolgáltatottabbnak tűnik, annál ideálisabb célpont. A leggyakrabban nem az utcán támadnak, hanem valamely lakóépületbe, igen gyakran a saját lakásukba csalják be az áldozatot. Legtöbbször nem idegenek támadnak rá a nőkre, hanem saját távolabbi ismerőseik. A legfontosabb védekezési mód a határozott hangos tiltakozás, és a fizikai ellenállás. A nemi erőszak áldozatai bármilyen módon és eszközzel védekeznek, a törvény ugyanolyan jogokat ad nekik, mintha az életükre törtek volna.

Arról, hogyan szolgálják a megváltozott illemszabályok a szexuális ragadozók érdekeit, és hogyan sodorják magukat a tizenévesek veszélybe magukat óvatlan internethasználatukkal, a Heti Válasz árpilis 25-i számában olvashatnak, amely csütörtöktől digitálisan is elolvasható a www.digitalstand.hu oldalon.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |