< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Politikai komisszár a Debreceni Egyetem élén?

| Mobile | RSS

Politikai komisszár a Debreceni Egyetem élén?

2013. április 27. | 2 hozzászólás | Kultúra

A kinevezéshez szükséges néhány támogató szavazat mindig megvehető. Ez az egyetemi autonómia és közösség lebecsülése és megalázása – szögezte le közleményében a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége.

Az MSZP megyei szervezete, valamint debreceni szervezete “megdöbbenéssel értesült Balog Zoltán EMMI miniszter azon javaslatáról, hogy a köztársaság elnök július 1-től ne Paragh Györgyöt, hanem Szilvássy Zoltánt nevezze ki a Debreceni Egyetem rektorának” – írták.

“Közismert, hogy a rektori tisztségre Fábián István, Paragh György és Szilvássy Zoltán egyetemi tanárok pályáztak. A pályázatokat a centrumtanácsok és az egyetemi Szenátus titkos szavazással véleményezték. A médiában is megjelent hiteles információk szerint a szavazások eredményeinek közös jellemzője, hogy Szilvássy Zoltán pályázatát egyetlen testület sem támogatta. Közvetlen környezetében, az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban minden tíz szavazóból kilenc alkalmatlannak tartja a rektorságra. A Szenátus kétharmada – 74-ből 49 igen szavazat – Paragh György belgyógyász professzor pályázatát támogatta, egyúttal Szilvássy Zoltánét (mindössze 25 szavazat) elutasította.
Infinety network
A miniszter kihasználta az új felsőoktatási törvény nagyon is célirányosan fogalmazott paragrafusát, miszerint a Szenátus – az évszázados egyetemi hagyományoktól merőben eltérően – már nem választhatja a rektort, csak véleményezheti a pályázatokat. A törvény ezzel arra ad lehetőséget, hogy – ha akarja – a politika egy neki tetsző személyt felbiztasson, netán a színfalak mögött felkérjen pályázásra. Aztán már mindegy mi az egyetem testületeinek nagy többségi véleménye, saját emberét kinevezteti rektornak, hiszen az ehhez szükséges néhány támogató szavazat mindig megvehető. Ez az egyetemi autonómia és közösség lebecsülése és megalázása” – fogalmaztak a közleményben.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 827 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: