< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nem ment a kommunikáció, hát összevonnak

| Mobile | RSS

Nem ment a kommunikáció, hát összevonnak

Az Index információi szerint egyetlen óriás céggé vonja össze a kormány az összes, nem politikával foglalkozó állami kommunikációs céget.

A kormány heteken belül tárgyalja a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség létrehozásáról (NKÜ) szóló előterjesztést. Az új szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozik majd.

Az NKÜ számos különböző kormányzati területről olvasztja magába a külön-külön is milliárdos összegek felett diszponáló szervezeteket. Az ügynökséghez kerül majd az Országos Idegenforgalmi Hivatal jogutódjaként létrehozott, 1994 óta önálló állami turisztikai marketingszervezet, a Magyar Turizmus Zrt., az eddig a vidékfejlesztéshez tartozó Agrármarketing Centrum. Tervben volt az is, hogy a határon túli magyar kultúra magyarországi, és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős Balassi Intézet is. A Balassi Intézetet eddig három tárca finanszírozta, és világszerte 17 országban, 19 intézménnyel rendelkező külföldi magyar intézeti hálózatot működtetett.

Ha a kormány elfogadja az előterjesztést, elveszti önállóságát a nemzeti ünnepek és kulturális programok szervezését végző Hungarofest Kft. is, és a feladatkörök – kiegészülve a kiemelt állami beruházások kommunikációjával – szintén a gigaügynökség kezébe kerülnek majd.

Úgy tudjuk, hogy a strukturális átalakítás mozgatórugója az, hogy a kormányzat alapvetően elégedetlen, a központi intézkedések kommunikációjának hatékonyságával.

Az Orbán-kormány elmúlt két évében hasonló szervezeti átcsoportosítás volt a válasz a politika kommunikáció körüli problémákra is. A kormányszóvivői szervezet a Közigazgatási Minisztériumból többszöri átalakítással végül a Miniszterelnökség keretén belül kapott helyet, és ma már Kormányzati Információs Központnak hívják.

forrás:index.hu

Leave a Reply 2388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |