< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Másodfokú figyelmeztetés: itt heves zivatar és jégeső is lehet

| Mobile | RSS

Másodfokú figyelmeztetés: itt heves zivatar és jégeső is lehet

Ma négy megyében alakulhat ki olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél és jég is kísérhet. Csütörtökre három dunántúli megyére már másodfokú, további 8 megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak.

Négy északkeleti megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára zivatarok miatt. A met.hu szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén kis valószínűséggel, de kialakulhat olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél vagy nagy méretű jég kísér.

A zivatarok közvetlen környezetében egy-egy helyen 70-80 km/h körüli szélroham előfordulhat. Az esti órákra főként Heves és Nógrád megye térségében elégségesek a feltételek még zivatarok kialakulásához, majd késő estére várhatóan megszűnik a zivatartevékenység.

Csütörtök délutántól a Dunántúlon több helyen intenzív zivatartevékenység várható. Délután még inkább csak a nyugati, délnyugati országrészben (Vas, Zala) alakulnak ki zivatarok, melyeket viharos szélrohamok, felhőszakadás és jégeső kísérhet. Estére a Dunántúl nagyobb részén is számítani lehet az áramlással dél felől áthelyeződő zivatarokra. Késő estére a Duna vonaláig terjedhet a zivatarok kialakulásához kedvező feltételek zónája. Helyenként valószínűleg heves zivatarok is előfordulnak, legnagyobb eséllyel délnyugaton (Somogy, Zala, Vas megye), kisebb valószínűséggel estétől a Dunántúl más részein is.

A napi középhőmérséklet főként délen, városi környezetben 25 fok közelében alakulhat.

Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet maximuma többnyire 25 és 31 Celsius-fok között alakul, északnyugaton és északkeleten marad néhol 25 fok alatt. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtök

A déli óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, kisebb eséllyel a Tiszántúlon. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatarban átmenetileg viharos is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 31 fok között alakul.

Forrás: met.hu

Péntek

A napsütés mellett többször erősen megnövekszik a gomoly- és a fátyolfelhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Szombat

A többórás napsütés mellett időnkénmt erősebben megnövekszik a felhőzet. Eleinte északkeleten, estétől nyugaton lehet zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között alakul.

Vasárnap

Napos és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, keleti szél néhol megerősödik, zivatar idején átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között alakul.

Hétfő

Gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Kedd

Gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 418 megnézve, 1 alkalommal mai nap |