< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: A Jobbik zsidózásától hangos a nemzetközi sajtó

| Mobile | RSS

A Jobbik zsidózásától hangos a nemzetközi sajtó

A legnevesebb angol nyelvű lapok is kiemelten foglalkoztak a Jobbik szombati anticionista tüntetésével. A rendezvény, amit eredetileg a Zsidó Világkongresszus budapesti találkozója ellen szerveztek, kiváltotta a nemzetközi közvélemény felháborodását.

A Reuters hírügynökség cikkében leírja az ügy előzményeit, miszerint Orbán Viktor korábban betiltotta a rendezvényt, de mint kiderült, ezzel átlépte hatáskörét, így a szélsőjobbosok megtarthatták gyűlésüket. Azt is olvashatjuk, hogy a Zsidó Világkongresszus azért választotta Budapestet a rendezvényük helyszínéül, hogy ezzel világítsanak rá az Európában növekvő antiszemitizmusra és szélsőjobboldali csoportokra. Ezután a Reuters Vona Gábor szavait idézi, miszerint az izraeli befektetőknek másik országot kell választaniuk maguknak, mert Magyarország nem eladó. A tudósítás végén szó van a Zsidó Világkongresszus reakciójáról is. A szóvivő elmondása szerint aggasztó jelnek tartják azt, hogy ezek az emberek ilyen nyíltan beszélnek az antiszemita és anticionista ideológiájukról.

A BBC online oldalán szintén kiemelten foglalkozott a szélsőjobboldali párt tüntetésével. A cikk kiemeli, hogy a társaság Magyarország állítólagos zsidó felvásárlása ellen tüntetett. A szerző utal Gyöngyösi ominózus felhívására is, miszerint hivatalosan listázzák az izraeli-magyar kettős állampolgárságú személyeket, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek hazánk számára.

Az amerikai Wall Street Journal cikkében szintén Vona szavait emeli ki, melyek szerint az izraeli befektetőknek másik országot kell keresniük, illetve említést tesz egy transzparensről, melyen a következő olvasható: „Ki a gyarmatosítókkal! Ez a mi országunk”.

Az egyik legtekintélyesebb brit lap, a The Telegraph is írt a demonstrációról. A cikkben olvashatjuk, hogy a tüntetésen részt vett egy csoport, amely a 2009-ben betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselte. A Telegraph videót is kihelyezett, amelyen az egyenruhás csoport látható.

Az izraeli Jerusalem Post szintén kiemelt helyen közölt cikket a magyar szélsőjobboldali tüntetésről. Ebben olvashatjuk, hogy az antiszemitizmus – a Jobbik és az Új Magyar Gárda képviseletében – felemelkedőben van hazánkban. A cikk szintén említést tesz Gyöngyösi listázós beszédéről, valamint arról, hogy Orbán Viktor fogja megnyitni a Zsidó Világkongresszus vasárnap kezdődő tanácskozását. Végül rátér Ronald Lauder – a Zsidó Világkongresszus elnökének – egy korábbi interjújára, melyben elmondja, hogy a Jobbik ideológiája rendkívül közel áll a náci ideológiához, valamint emlékezteti Orbánt, hogy azt ígérte a zsidóságnak, hogy meg fogja őket védeni.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |