< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Meglepő nevek az Akadémia új tagjai között

| Mobile | RSS

Meglepő nevek az Akadémia új tagjai között

2013. május 8. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Volt főméltóság, katolikus egyházi vezető és konzervatív közgazdász is bekerült a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai közé.

Huszonhat kiemelkedő elismertségű kutató az Akadémia levelező tagja lett a közgyűlés első napján megtartott szavazás eredményeként. A 26 levelező tag mellett 31 rendes, 18 külső és 20 tiszteleti taggal bővült az akadémikusok létszáma – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és “aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”. Az akadémikusválasztást megelőző eljárásban az MTA 141 doktorára érkezett ajánlás, a jelölési szakaszban 40 fő kapta meg a tudományos osztályokon a minimálisan szükséges ötvenszázalékos többséget, végül az Akadémikusok Gyűlése 26 főt választott levelező taggá.

Az MTA új tagjai között négy nő található: Madas Edit irodalomtörténész, Kovács Melinda agrárkutató, E. Kövér Katalin kémikus, valamint Pálné Kovács Ilona, a regionális tudomány nemzetközi hírű szakértője. A levelező tagok közül a legfiatalabb a 41 éves csillagász, Kiss L. László.

Meglepő újoncok a rendes tagok között

Az akadémia rendes tagja lett a gazdaság- és jogtudományok osztályán 2013-tól Csaba László közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora. Az elsősorban a világgazdaságtan és az összehasonlító gazdaságtan kutatójaként ismert közgazdász 2007 óta az MTA levelező tagja.

Csaba László.
Fotó: Stiller Ákos

Sólyom László volt köztársasági elnök szintén a gazdaság- és jogtudományok osztályán lett az akadémia rendes tagja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa 2001 óta az MTA levelező tagja. Az utóbbi évtizedben elsősorban az alkotmánybíráskodás alapvető elméleti kérdéseit vizsgálta.

Az akadémia rendes tagja lett Erdő Péter bíboros is, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke is, aki 2007 óta az MTA levelező tagja.

Az akadémiai alapszabály szerint rendes taggá az a magyar állampolgárságú levelező tag választható meg, aki levelező tagságának elnyerése óta jelentős tudományos eredményeket ért el. A magát magyarnak valló, de életvitelszerűen külföldön élő, tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon művelő, a magyar tudományos élettel pedig szoros kapcsolatot tartó kutatók közül kerültek ki az Akadémikusok Gyűlésének döntése alapján a külső tagok, míg tiszteleti taggá azok a külföldi, illetve külföldön élő nem magyar állampolgárságú tudósok választhatók, akik szaktudományukat nemzetközileg kiemelkedő színvonalon művelik, és akik a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthatnak számot.

A Magyar Tudományos Akadémiának a 2013. évi tagválasztást követően 303 rendes, 61 levelező, 193 külső, illetve 235 tiszteleti tagja van.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: