< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A magyar és spanyol katonai missziós együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a vezérkari főnökök

| Mobile | RSS

A magyar és spanyol katonai missziós együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a vezérkari főnökök

Magyarország és Spanyolország katonai műveletetekben való részvételéről, a katonai együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak a két ország vezérkari főnökei Madridban.

Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke kedden utazott a spanyol fővárosba, hogy a Magyarország számára kiemelt fontosságú missziós tapasztalatokról tárgyaljon, továbbá az együttműködési lehetőségek jobb kiaknázása érdekében megbeszéléseket folytasson, különös tekintettel a balkáni, az afganisztáni és az afrikai szerepvállalásra. Mindemellett a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység területén szerzett tapasztalatokat is megosztotta egymással Benkő Tibor és Fernando García Sánchez admirális, spanyol vezérkarfőnök.
Fotó: Honvéd Vezérkar

A madridi székhelyű Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Kiválósági Központ a NATO által 2010-től akkreditált szervezet, amelyhez Magyarország 2011-ben csatlakozott. Magyarország célja, hogy a központtal – a nemzeti képesség további fejlesztése érdekében – még szorosabbra fűzze kapcsolatát.

A magyar-spanyol kétoldalú katonai kapcsolatokat az elmúlt években a szakértői szintű párbeszéd jellemezte. Az együttműködés középpontjába a haderő-átalakítás, a védelmi felülvizsgálat és stratégiai tervezés, a pénzügyi gazdálkodás, a katonai igazságszolgáltatás rendszere, a katonai egészségügy felépítése, jogi kérdések és a környezetvédelem tartozott. Benkő Tibor mostani látogatásán spanyol kollégájával az uniós válságkezelési eljárás megújítására vonatkozó aktualitásokról, a tervezés alatt álló uniós harccsoport koncepciójának elképzeléseiről, a két országban akkreditált NATO kiválósági központok helyzetéről és lehetőségeiről, illetve a műveleti szerepvállalások irányairól egyeztettek.

kormányportál/Honvédelmi Minisztérium

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |