< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Európa néha visszaél hatalmával Orbán: Európa nem lehet hűtlen keresztény gyökereihez

| Mobile | RSS

Európa néha visszaél hatalmával Orbán: Európa nem lehet hűtlen keresztény gyökereihez

“Magyarország tudja, mi mindent köszönhet a cisztercieknek. A ciszterciek tanító és nevelő munkája az egész országban megbecsülést és elismerést szerzett”.

Felavatták a megújult zirci ciszterci apátságot (Fotó: MTI)

Ha Európa hűtlen lesz keresztény gyökereihez, elfordul hagyományaitól, akkor nem lesz ereje a válság utáni megújuláshoz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a zirci ciszterci apátság felújított épületének átadó ünnepségén, ahol bejelentette: a város arborétuma visszakerül az apátság tulajdonába.

Az egykor méltányos, nagyvonalú Európa, ahol a korábbi értékek homályos emlékképekké váltak, ma gyakran igazságtalan, néha visszaél hatalmával, és azokkal az országokkal szemben elnézőbb, amelyek csendben meghúzódnak a homályban – fogalmazott a kormányfő az apátság díszudvarán tartott ceremónián, amelyen több százan vettek részt.

Magyarországnak azonban nem szabad elfordulnia saját hagyományaitól, mert “mi csak a magunk útján, magyar és keresztény kultúránk értékeire építkezve lehetünk erős ország és sikeres nemzet. A saját megkezdett utunkon érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat kell alkalmazni a saját életünkre” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte azt is, hogy vállalni kell a saját úttal járó nehézségeket, az érdekek képviseletével járó vitákat, és sohasem szabad meghátrálni.

Bejelentette egyúttal, hogy a kormány úgy döntött: visszaadja a zirci arborétumot az apátságnak. Beszédében felidézte, a kommunista diktatúra megtiltotta a ciszterci rend működését, arról azonban nem győzhette és nem is győzte meg a rend tagjait, hogy lemondjanak fogadalmukról.

“Magyarország tudja, mi mindent köszönhet a cisztercieknek. A ciszterciek tanító és nevelő munkája az egész országban megbecsülést és elismerést szerzett” – mondta a miniszterelnök, közölve, hogy a kormány örömmel állt az apátság felújításának ügye mellé.

Dékány Sixtus zirci apát az ünnepségen felidézte a rend magyarországi letelepedésének körülményeit, s élő jeleknek nevezte a rendet, amely előre mutat az igazra, a szépre, a jóra. Az apát megköszönte mindazoknak, akik segítették a felújítást és a szerzetesek életét bemutató látogatóközpont létrehozását, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelenlétével megbecsülését fejezte ki a rend jelenléte és munkája iránt.

Ottó Péter (Fidesz-KDNP), Zirc polgármestere köszöntő beszédében visszatekintett a település múltjára, majd kijelentette: történelmi pillanat ez a város életében; soha nem volt ekkora mértékű felújítás, fejlesztés Zirc életében. Az újjászületés, megújulás időszaka ez, amely nemcsak külsőségekben jelenik meg, hanem szellemi téren is – mondta, hozzátéve: az apátság vezetése fiatalodott, nyitott, friss szellemiséggel fogott neki a megújulásnak.

A polgármester Orbán Viktornak egy Zircről szóló kiadványt ajándékozott, Magyarország legmagasabban fekvő településén tett látogatása emlékére.

A zirci apátságot és főteret hétszázmillió forintból újították fel, az apátságban látogatóközpontot is kialakítottak.

A csaknem 600 millió forint európai uniós támogatással, az apátság és az önkormányzat partnerségével megvalósuló projekt keretében létrejött a Ciszterci Apátság Monostori Látogatóközpont, amelyben az 1182-ben alapított apátság nyolcszáz éves múltját és műtárgyait mutatják be.

Emellett látogatási útvonalat alakítottak ki, oktatási és filmvetítő kabinetet hoztak létre, felújították az apátság főhomlokzatát és díszudvari mellékszárnyait, helyreállították a díszudvart, feltárták a középkori kolostor romjait, ajándékboltot, turisztikai információs pontot alakítottak ki, s akadálymentessé tették a komplexumot.

A projektnek köszönhetően a zirci Rákóczi tér is átalakul és megújul: új utakat, parkolókat, sétautakat, díszkutat, térburkolatot építenek, utcabútorokat, új lámpatesteket helyeznek ki.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |