< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fordulat: 21 milliót keres a hatóság Volner fantommá vált volt cégén

| Mobile | RSS

Fordulat: 21 milliót keres a hatóság Volner fantommá vált volt cégén

2013. május 15. | hozzászólás | Közélet

A Jobbik gazdasági szakértő alelnöke a törzstőke harmincad árán adta el a cégtemetőnek „tiszta, jól teljesítő” vállalkozását. A taggyűlési jegyzőkönyvben az áll: Volnerék egyetlen beszámolót sem küldtek be az adóhivatalhoz.

Mint megírtuk, Volner János Jobbik-alelnök, korábban több olyan céget alapított és vezetett, melyek eladásukat követően felszámolásra, törlésre kerültek. Az egyik ilyen cég a Gavron kft: Volner és felesége 2006 tavaszán, 3 millió forinttal alapították meg a céget, majd 2008. június 3-án eladták.

Mint kiderítettük, a vevő – Molnár Szabolcs – az „iregszemcsei cégtemető” nevű bűnügy egyik vádlottja: a cégtemetőben több száz, tatozással terhelt cég „tűnt el”. Köztük a Volner által alapított Gavron is, amely a Szekszárdi Törvényszék tájékoztatása szerint 12,3 millió forint adótartozással vált fantommá. A gyanú szerint a vevő(k) néhány százezer forintért vették át a tartozással terhelt cégeket.

Jól teljesítő, tiszta cég

Cikkünk megjelenése után Volner nyilatkozatban közölte: az üzletrészek adásvételekor minden esetben büntetőjogi felelőssége tudatában írásban nyilatkozott arról, hogy az adott vállalkozásának nincs köztartozása.

Volner János

Volner – aki a Jobbik első számú gazdasági szakértője – a párthoz közelálló Alfahírnek azt állította: az iregszemcsei Molnár Szabolcs kereste meg őt azzal, hogy megvásárolná a Gavron Kft.-t. Volner elmondta, „a Gavron köztartozásmentes, jól teljesítő, „tiszta” cég volt, Molnár ezért szándékozott megvásárolni azt. Az adásvétel a törvényes előírásoknak megfelelően, az iratanyag átadásával együtt zajlott le”.

100 ezerért eladó

Az atv.hu megszerezte az adásvételi szerződés másolatát. Ebből kiderül, hogy Volner és felesége összesen százezer forintért adta el a hárommillió forint törzstőkéjű Gavront. A szerződésben szerepel, hogy a Gavron törzstőkéje 100 százalékban készpénzből állt az eladás napján, 2008. június 3-án is.

Egy cégtemetős ügyben joggal merül fel a kérdés: miért adta el „jól teljesítő, tiszta, köztartozásmentes” cégét a Jobbik alelnöke a törzstőke harmincadáért?

Miért adtak el 3 millió forint névértékű üzletrészt százezer forintért?

Az iratanyag eltűnt

Mint megírtuk, a végül fantommá vált Gavron ügyében a hatóságok a vevő mellett meggyanúsították Volner feleségét, a társtulajdonos Volner Beatrixot is, mert azt gyanították, hogy Volnerék annak tudatában adták el a céget, hogy az új vevő nem kívánja továbbműködtetni azt. A Volner Beatrix elleni eljárást végül bizonyítottság hiányában szűntették meg: a gyanút a cégiratokkal lehetett volna igazolni, a cégiratok azonban eltűntek.

Volner cikkünk megjelenése után azt állította: a Nemzeti Adó és Vámhivataltól kikérte eladott, majd fantommá vált egykori cégeinek az ő ügyvezetésének időszakára vonatkozó adatait, hogy azzal cáfolja lapunk „rágalmait”.

Kerestük Volnert, hogy megtudjuk: megkapta-e már az adatokat, és hogy mikor hozza nyilvánosságra őket. Volner nem válaszolt kérdéseinkre.

Az adósság megnőtt

Cégbírósági iratból ugyanakkor újabb tényekre bukkantunk: az adóhatóság nem 12,3, hanem több mint 21,4 millió forintot keres a Gavron kft-n.

Volner cikkünket tagadó közleményében azt nyilatkozta: adófizetési köztelezettségének mindig maradéktalanul eleget tett.

Lényegében ugyanezt állította az adásvételi szerződésben is, igaz, ott az is szerepel, hogy az ügyben eljáró ügyvéd sorozatos kérdéseire mind az eladók mind a vevők kinyilvánították: a jogszabályi kötelezettségek megkerülése nem céljuk.

Az adásvételi szerződés napján tartott taggyűlés jegyzőkönyvében – Volner aláírásával – szerepel az is, hogy Volnerék már 2006-ra sem helyeztek letétbe pénzügyi mérleget, és „elmaradásban” vannak a 2006-os adóbevallással is. Szintén itt olvasható ez a mondat is: „A cég tehát egyetlen egy beszámolót sem adott be az adóhivatalhoz.”

Volner hallgat

Az adásvételi szerződés és a taggyűlési jegyzőkönyv erősen cáfolni látszik, hogy Volner egy „jól teljesítő, tiszta” céget adott el. Ami pedig tény: több mint 21 millió forint közpénz tűnt el.

Kerestük a Jobbikot is, ám nem kaptunk választ arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy kiállnak-e alelnökük mellett, és hogy mennyiben tartják összeegyeztethetőnek a Jobbik „politikusbűnözés” ellenes retorikáját Volner egykori cégeinek esetével.

atv.hu, SzF, ST

forrás:atv.hu

Leave a Reply 319 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: