< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Japán ismét figyelmeztette a partjai körül cirkáló “külföldi tengeralattjárókat”

| Mobile | RSS

Japán ismét figyelmeztette a partjai körül cirkáló “külföldi tengeralattjárókat”

Japán-Kína-hadsereg-diplomácia

Tokió, 2013. május 20., hétfő (MTI)

A japán védelmi miniszter önmérsékletre szólított fel hétfőn “egy meg nem nevezett országot, amely tengeralattjárókat küldött Japán közelébe”.

Onodera Icunori egyértelműen Kínára utalt, miután vasárnap már másodszor közelítette meg egy ismeretlen tengeralattjáró a szigetország partjait.

A miniszter közlése szerint a vízfelszín alatt haladó tengeralattjáró behatolt Japán kapcsolódó övezetébe – azaz a partvonaltól 12-24 tengeri mérföldre húzódó zónába – az Okinava prefektúrában található Daito-szigetek közelében.

Habár ez önmagában még nem sért nemzetközi jogot, az eset problémákat szülhet – tette hozzá a miniszter az NHK televízió jelentése szerint.

A nemzetközi jog szerint a parti vizeken a tengeralattjárók csak a felszínen, lobogójuk feltüntetésével közlekedhetnek, akkor is csak békés céllal, a kapcsolódó övezetben azonban a víz alatt is tartózkodhatnak.

Onodera közölte, hogy azonosították az érintett tengeralattjárót. Azt azonban nem árulta el, hogy melyik országhoz tartozik a jármű. Védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozó sajtóhírek szerint a tengeralattjáró kínai volt.

A múlt héten egy hasonló – lapértesülések szerint szintén kínai hajót érintő – esetet követően Abe Sindzó kormányfő katonai választ helyezett kilátásba arra az esetre, ha a tengeralattjárók víz alatt lépnek be Japán parti vizeire, azaz a partvonaltól 12 tengeri mérföldre húzódó övezetbe.

MTI

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |