< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kampányfinanszírozás: kiskapu a Fidesznek

| Mobile | RSS

Kampányfinanszírozás: kiskapu a Fidesznek

Miközben spórolásra hivatkozva csak a pártok kampányát finanszírozná az állami költségvetésből a Fidesz 2014-ben – megfosztva az ellenzéki pártokat működési forrásaiktól -, továbbra is számolatlanul költheti a közpénzmilliókat a Miniszterelnökség a kormány népszerűsítésére.

Az egyéni képviselői indítványként benyújtott, “átlátható kampányfinanszírozásról” szóló fideszes törvényjavaslat emellett annak sem szab gátat, hogy pártalapítványán keresztül a nagyobbik kormánypárt tovább pénzelhesse kedvenc “békemeneteseit”.

Nem kaphatnak működési támogatást a parlamenti pártok a 2014-es országgyűlési választások évében – ez derült ki a fideszes Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely múlt szombaton benyújtott egyéni képviselői indítványából. A nevében a kampányköltségek “átláthatóvá tételéről” szóló törvényjavaslat úgy módosítaná ugyanis a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989-es törvényt, hogy választási években a pártok csak kampánytámogatást kaphatnának az állami költségvetésből, ezt viszont csak a kampánnyal kapcsolatos tevékenységekre költhetnék el.

Ezzel csak részben valósult meg Orbán Viktor miniszterelnök akarata, aki korábban többször felvetette, hogy a gazdasági válságra való hivatkozással teljesen meg kellene szüntetni a pártok állami támogatását. A pártoknak azonban az országgyűlési választásokat megelőző időszakban is finanszírozniuk kell működésüket. A voksolást követő időszakkal kapcsolatban viszont a javaslat szerint a pártfinanszírozásra vonatkozó korábbi szabályok maradnának érvényben, vagyis a parlamentbe jutó pártok a választói támogatottságuk arányában kaphatnának működési támogatást az év fennmaradó részére.

Látszólag “bőkezű” kampánytámogatással ellentételezné a jogszabálytervezet az állami támogatás elvételét, hiszen például a Fidesz tavaly 1 milliárd 55 millió forintot kapott a költségvetésből, az új szabályok értelmében viszont jövőre legfeljebb 600 milliós támogatást kaphat, miközben az MSZP 182 millióval, a Jobbik 255 millióval, az LMP pedig 34 millióval kaphatna többet jelenlegi állami támogatásánál. Csakhogy “nehéz lesz elkölteni” ezt a pénzt: az alaptörvény negyedik módosítása és a választási eljárási törvény értelmében ugyanis az országos listát állító pártok nem hirdethetnek a kampány során a kereskedelmi rádiókban és televíziókban, a közmédiában viszont ezt ingyenesen tehetik meg.

Utóbbiban mindössze 10 órát kampányolhatnak összesen, és a műsoridőt a kormánypárti többség által megválasztott Nemzeti Választási Bizottság oszthatja fel. A listát nem állító pártokra, azok egyéni jelöltjeikre és a független egyéni jelöltekre nem vonatkozik a korlátozás. A nyomtatott és online sajtóban, valamint a közterületi reklámfelületeken továbbra is korlátlanul hirdethetnek a pártok, bár a plakátpiac döntő részét uraló cégek jobboldali “kötődése” közismert.
Ráadásul hiába tenné látszólag olcsóbbá és rövidebbé a választási kampányt és a pártfinanszírozást a fideszes törvényjavaslat, valójában számos kibúvót hagy meg a kormánypártok számára. A tervezet értelmében például az Orbán-kormány egészen a kampányidőszak kezdetéig nyugodt szívvel korteskedhet közpénzből.

A többek között a rezsicsökkentést és a minimálbér-emelést narancssárga feliratokkal hirdető, “Magyarország jobban teljesít” elnevezésű sajtó-, és közterületi plakátkampányra például a Miniszterelnökség idén 256,7 millió forintot fordított. Korábban szintén ők rendelték meg az IMF-ellenes kampányt is. A Fidesz helyett, de a párt mellett kampányolhat a jövőben bármikor a Békemeneteket szervező, ismert jobboldali közszereplők által irányított “Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány”, amely 2012-ben összesen 40 millió forintot kapott a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól. Ennek alapító elnöke Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter, honlapjuk szerint pedig a kuratórium elnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat nem módosít a pártalapítványok finanszírozásán.

“Nagylelkű ajánlatnak” minősítette a kampányfinanszírozási törvényjavaslatot annak egyik benyújtója, Gulyás Gergely, mivel a – költségvetési forrásaitól épp a fideszes képviselő javaslata által megfosztott – ellenzék több pénzből kampányolhat. Az MSZP-s Molnár Zsolt szerint azonban a tervezet csak látszólag szélesíti a választási részvétel kereteit, valójában azonban több intézkedésével ellene hat. A képviselő kiemelte, a Fidesz korábbi vállalásával szemben a pártfinanszírozástól függetlenül alakul át a kampányfinanszírozás, azaz “a választási év végrehajtásának pontos feltételei továbbra is bizonytalanok”. Keményebben fogalmazott Schiffer András: az LMP társelnöke a “legócskább populizmusnak” minősítette a kampányfinanszírozás tervezett átalakítását. Schiffer szerint a demokrácia ott ér véget, ahol megszűnik a pártok szabad és egyenlő versenye.

“Nagylelkű ajánlat”

– Választási évben csak pártalapítványok kaphatnak állami támogatást, pártok nem
– A pártok nem fogadhatnak el adományokat más államtól, belföldi és külföldi jogi személytől, külföldi természetes személytől és névtelen adományozótól
– Minden, a 106 egyéni választókerületben induló egyéni képviselőjelölt 1 millió forint állami támogatást kap
– A jelötek egy kincstári kártyára kapják az összeget, készpénzt nem vehetnek fel vele
– Ha a jelölt nem vagy nem szabályszerűen számol el a kiadásaival, a felvett támogatás kétszeresét köteles visszafizetni
– Ha a jelölt a választókerületében nem szerez legalább 2 százalékos szavazói támogatást a választáson, vissza kell fizetnie az összeget
– A támogatás felhasználását pártok esetében az Állami Számvevőszék ellenőrzi
– Az országos listát állító pártok egyenként 5 millió, összesen 995 millió forintot költhetnek 106 egyéni és 93 listás jelöltjükre
– Ha minden kerületben jelöltet állít a párt, a teljes összeg 60 százalékát kaphatja vissza az államtól
– Ha a listaállításhoz szükséges minimális, 27 kerületben állít jelöltet a párt, csak az összeg 15 százalékát kaphatja vissza
– Ha a pártok szövetségben, közös listával és jelöltekkel indulnak, a támogatás szempontjából egy pártnak minősülnek

Molnár Richárd / Népszava

Leave a Reply 199 megnézve, 2 alkalommal mai nap |