< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: TGM: Bajnai rendkívül unalmas, amit Orbán csinál „nemzeti tragédia” „Az antiorbánizmus vallás”

| Mobile | RSS

TGM: Bajnai rendkívül unalmas, amit Orbán csinál „nemzeti tragédia” „Az antiorbánizmus vallás”

2013. május 22. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Bajnai Gordon esetében alacsony az „entertainment value”, de vélhetően nem nyeri meg a választást, úgyhogy ez nem túl nagy probléma – mondja a holnap utcára kerülő Heti Válaszban Tamás Gáspár Miklós. A marxista filozófust kiátkozta a baloldal, miután másfél hete korrektnek nevezte, hogy Orbán Viktor megfogadta tanácsát és elment Bara József sírjához egy szál virággal.

„Akik egész nap nyafognak, hogy milyen szörnyű megosztottság van az országban, abban a másodpercben, amikor valaki egy kicsit átkiabál a szakadék fölött, azonnal őrjöngeni kezdenek” – mutat rá a Heti Válasznak adott holnapi interjújában a szerinte a magyar társadalmat jellemző konformizmus és nyájszellem hátulütőire Tamás Gáspár Miklós.

A filozófus két hete nyílt levélbe kérte Orbán Viktort: vigyen egy szál virágot a rendőrök által halálra vert Bara József sírjára. Miután a miniszterelnök teljesítette a kérést és még egy kávéra is meginvitálta a filozófust (amit egyébként utóbbi „kedves gesztusnak, semmi több”-nek minősített), a baloldali közbeszéd árulónak bélyegezte TGM-et. „Ha valaki kifogásolja, álláspontja csak úgy értelmes, ha azt is kimondja: az emberi jogok nem számítanak, a rendőri önkény helyénvaló” – mondja Tamás Gáspár Miklós, hozzátéve: „nem azért támadnak, mert a rendőri önkény pártján állnak. Dehogy. A támadások oka az antiorbánizmus természete. Az nem politikai irányzat, hanem vallás.”

Amint az interjúból kiderül, a filozófus még mindig nem döntötte el, elmegy-e kávézni Orbánnal, akinek kormányzását egyébként „nemzeti tragédiának” tartja, noha azt elismeri, hogy most nagyobb a rend, mint a korábbi kormányzatok alatt volt.

Tamás Gáspár Miklós beszél még marxizmusáról, a magyarországi baloldal hiányáról. Szerinte „a neokon-neoliberális jobboldalt szokás baloldalnak nevezni – leszármazási okokból”, ezért is olyan csekély a lelkesedés: az emberek is érzik, hogy nincs valós alternatíva, így aztán az unalomfaktor a legerősebb a mai politikában.„Nem csak itt. A franciák leváltották Sarkozyt, mert elviselhetetlen volt, aztán itt van most ez az Hollande, aki meg annyira unalmas, hogy az már sértés a francia nemzettel szemben.”

A felvetésre, amely szerint Bajnai Gordon ebben a tekintetben párhuzamba állítható Hollande-dal, a filozófus azt mondja: az „entertainment value” alacsony az ő esetében is, „de vélhetőleg nem nyeri meg a választást, úgyhogy ez nem túl nagy probléma”.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 384 megnézve, 1 alkalommal mai nap |