< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Reklámadót tervez a kormány

| Mobile | RSS

Reklámadót tervez a kormány

2013. május 23. | hozzászólás | Közélet

A matematika szabályai szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie a túlzottdeficit-eljárásból – fogalmazott szerdán Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök a vállalati különadók megemelésének híve és kilátásba helyezett egy új adónem, a reklámadó bevezetését – írja a porttolio.hu.

“Az a kérdés, hogy tegyünk-e még lépéseket, hogy biztosra menjünk” az uniós túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést illetően – mondta a kormányfő a portfolio.hu beszámolója szerint Brüsszelben.

Orbán azt mondta, hogy a vita arról zajlik, hogy elég-e a zárolás (ennek részleteiről itt olvashat), vagy a háromlépcsős, Brüsszelnek is megküldött javaslatcsomag másik kettő lépését is meg kell tenni. “Én a belső vitákban azt képviselem, hogy a másik kettőt is lépjük meg” – tette hozzá. (A csomagot, amiben még nem volt szó új adóról, és adóemelésekről is csak az utolsó lépésként, itt ismerheti meg részletesen.)

“Lehet hogy a zárolás nulla hárommal csökkenti a hiányunkat, így már kettő hét körül vagyunk, de miután láttunk már karón varjút, bántak már itt velünk úgy, hogy a matematikai szabályok mégsem voltak érvényesek, ezért (…) inkább menjünk tovább” – fogalmazott Orbán.

Szerinte fel kell sorolni azokat az egyszeri kiadásokat, amelyeket egyszeri bevételekkel kell pótolni. Ehhez hozzáfűzte: “ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené”.

Orbán Viktor hozzátette, hogy ez még nem kész döntés. Ebben még vita zajlik a kormányon belül is. Orbán Viktor utalt arra: elküldtek egy levelet az Európai Bizottságnak, amelyben háromlépcsős javaslatot tettek.
A Varga-csomagtól az új adóig?

Az Európai Bizottság május elején publikált jelentésében úgy számolt, a magyar kormány hiába tartotta GDP-arányosan három százalék alatt a költségvetés hiányát tavaly, az idei évben éppen csak a küszöböt érintjük, jövőre pedig egészen 3,3 százalékig szalad meg a hiány. Olli Rehn pénzügyi biztos azt mondta, további intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy kikerüljünk a hiányeljárás alól.

A kormány elhatározta, hogy eleget tesz Brüsszel kérésének, ezért egy háromlépcsős intézkedéstervet jelentett be. dén első lépésben zárolások lesznek az állami intézményrendszerben. Ha ez nem elég, és a növekedés sem alakul jól, akkor állami beruházásokat függeszthetnek fel (Kossuth tér átépítése, stadionépítések). Ha minden lépésre szükség lesz, idén összesen 92,9, jövőre 172,9 milliárdos csomag léphet életbe.

A kormány ígérete az volt, ha mindez még mindig nem elég ahhoz, hogy az idei és a jövő évi hiánycél is biztosan a GDP 3 százaléka alatt maradjon – és ezt Brüsszel hiteles programként el is fogadja -, akkor 2014-ben emelhetik a tranzakciós adót és az energiaadót.

Most az Európai Bizottság jelzésére vár a kormány. Ha elfogadják a fenti intézkedéseket, nyáron, vagy legkésőbb ősszel kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárásból. Az adóemelések felgyorsításával és az új adó belengetésével Orbán Brüsszelt próbálja lépéskényszerbe hozni és elérni azt, hogy minél előbb (és biztosan) lezáruljon a hiányeljárás.

forrás:index.hu

Leave a Reply 264 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: