< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kudarc Brüsszelben – Oroszország rakétákkal “stabilizálná” Szíriát)))) Failure Brussels – Russia missiles ‘stabilize’ on Syria

| Mobile | RSS

Kudarc Brüsszelben – Oroszország rakétákkal “stabilizálná” Szíriát)))) Failure Brussels – Russia missiles ‘stabilize’ on Syria

Kudarc Brüsszelben – Oroszország rakétákkal “stabilizálná” Szíriát


Hétfő este megállapodás nélkül félbeszakadt Brüsszelben az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozása a Szíria elleni fegyverszállítási embargó jövőjéről. Jelen állás szerint a korlátozás megszűnik a héten, így lehet majd fegyvereket szállítani a felkelőknek.

Nem jutottak közös álláspontra az EU-országok külügyminiszterei a Szíriával szembeni fegyverszállítási tilalom meghosszabbításának kérdésében, így ez a szankciós intézkedés június elsejével hatályát veszti, ám a többi, Szíria elleni szankció továbbra is érvényben marad, derült ki hétfő éjjel, a maratonira nyúlt brüsszeli tanácskozás befejeztével adott tájékoztatásokból.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy a tagállamok augusztus előtt újra áttekintik a fegyverembargó kérdését. William Hague brit külügyminiszter – azok egyike, akik a legerőteljesebben álltak ki amellett, hogy tegyék lehetővé a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők fegyverekkel való ellátását – elmondta, Nagy-Britanniának nincs azonnali terve arra, hogy megkezdje hadfelszerelés szállítását Szíriába.

Az Ashton által ismertetett döntés értelmében egy évvel meghosszabbítják a hadfelszerelés kivételével a többi árucikkre – így elsősorban olajtermékekre – Szíriával szemben korábban kimondott uniós export-import korlátozásokat, továbbá bizonyos vállalkozások, infrastrukturális projektek, illetve kereskedelemtámogatási pénzügyi ügyletek korlátozását, az egyes szíriai személyekre elrendelt uniós beutazási tilalom hatályát, valamint egyes szíriai természetes vagy jogi személyeknek az EU-ban fellelhető javaira – alapvetően bankszámláira – elrendelt zárlatot.

Csak ellenzékieknek szállítanak fegyvert

A Szíriába irányuló esetleges fegyverexportot illetően az uniós kormányokat tömörítő tanács – az Ashton által felolvasott közlemény értelmében – tudomásul vette az egyes tagállamok kötelezettségvállalását, hogy hadfelszerelést csak a szíriai ellenzéki és forradalmi erők nemzeti koalíciója számára fognak szállítani a polgári lakosság megvédése céljából, valamint hogy megfelelő óvintézkedéseket tesznek a visszaélések megelőzése érdekében, és biztosítják a fegyvereknek a rendeltetésszerű címzetthez való eljuttatását.

A közös politikai nyilatkozat szól arról is, hogy a tagállamoknak egyelőre nem áll szándékukban a Szíriába irányuló fegyverszállítás, valamint hogy az álláspontok augusztus elseje előtti felülvizsgálata során konzultálni kívánnak az ENSZ főtitkárával a szíriai polgárháború befejezését célzó amerikai-orosz kezdeményezés sorsáról.

A fegyverembargó feloldása mellett érvelő Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Olaszország szerint hadfelszereléssel is segítséget kellene nyújtani az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök állig felfegyverzett hadserege ellen harcoló felkelők mérsékelt szárnyának. Ezzel szemben azonban elhangzik az az ellenérv, hogy a Szabad Szíriai Hadseregnek szánt nyugati fegyvereket a radikális iszlamista felkelők – például az an-Nuszra Front emberei – kaparinthatnák meg.

Azzal, hogy augusztus előtt el kell végezni a felülvizsgálatot, az EU annyi időt akar magának biztosítani, amennyi elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön, komolyan vehető-e a felek megbékélési szándéka a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi diplomácia terepén újabb genfi konferenciát igyekeznek előkészíteni a nagyhatalmak.

Regionális háborútól tartanak

Közben a szíriai polgárháború regionális háborúvá szélesedhet. Ettől tart a jordániai kormány is- számolt be a Hetek elemzése. Az ammani vezetés május 21-én arra kérte a washingtoni kormányt, hogy haladéktalanul telepítsen Patriot légelhárító rakétákat a szíriai határra. A háború lehetőségét Izraelben is reálisnak tartják, ahol a jordániai kéréssel párhuzamosan országos rakéta- és vegyifegyver-védelmi polgári védelmi gyakorlatot tartottak. A forgatókönyv szerint egyszerre három frontról, Szíriából, Libanonból és a Gázai-övezetből is támadás érheti a zsidó államot.

„A kötél pattanásig feszült. Akik a két végén állnak (Izrael az egyik oldalon, Szíria és a Hezbollah a másikon) elég, ha egy ujjukkal tovább húzzák, és elszakad. Akkor pedig nagy összecsapás kezdődik. Ez nem fenyegetés, és nem is túlzás vagy a tények hamis értelmezése. Ilyen ma a helyzet az ellenség északi frontján. Amikor azt mondjuk, hogy ma, akkor ez alatt nem a jövőt, hanem éppen ezt az órát értjük” – írta május közepén vészjóslóan Ibrahim al-Amin, a Hezbollah szócsövének számító Al-Akbar című lap szerkesztője.

Asszad megerősítette pozícióit

Ez az álláspont minden bizonnyal Básár-el Asszad és Hasszán Naszrallah álláspontját is tükrözi. A szíriai elnök és a Hezbollah vezére mellett Irán is elégedett a legutóbbi hetek fejleményeivel. A damaszkuszi rezsim hadserege megerősítette pozícióit a szíriai felkelőkkel szemben, akik súlyos veszteségeket szenvedtek a Homszhoz közeli al-Kuszair városában. A lázadók kénytelenek voltak feladni a települést, és ezzel a kormányerők számára megnyílt az út a felkelés központjának és szimbólumának számító Homsz irányába. Asszad nem is titkoltan arra készül, hogy döntő fordulatot érhet el a több mint két éve húzódó polgárháborúban, amely már több mint 80 ezer áldozatot követelt.

Putyin segíti a rezsimet

A Damaszkusz-Bejrút-Teherán tengely magabiztossága a katonai sikerek mellett leg-inkább Vlagyimir Putyin megújult támogatására épül. Az orosz elnök nyíltan Asszad rendszerének fennmaradására játszik, és ennek érdekében fokozta a szíriai rezsimnek nyújtott támogatását. Moszkva a nyugati kérések ellenére nemcsak a legkorszerűbb S–300-as légvédelmi rendszer szállítását vállalta, hanem a hadihajók ellen bevethető orosz Jakont típusú cirkálórakétákat is eladott Szíriának. Putyinnál süket fülekre találtak Benjamin Netanjahu kérései is, aki hiába próbálta lebeszélni a rakétaszállításokról a Fekete-tenger melletti Szocsiban nyaraló orosz vezetőt.


“Ha leszállítják a rakétákat, tudjuk, mi a dolgunk”

Juval Steinitz a külügyi kapcsolatokért felelős izraeli miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy az orosz S-300-as légvédelmi rakétákat a szíriai rezsim akár arra is felhasználhatja, hogy utasszállító repülőgépeket lőjön le Izrael területe fölött. Steinitz bírálta Oroszországot, mert Moszkva, annak ellenére, hogy Basár el-Asszad elnök mészárolja saját népét, „támogatja a brutális rezsimet” a rakétaeladásokkal.

Steinitz szerint a fejlett fegyverek „rossz kezekbe” kerülhetnek, és könnyen Asszad szövetségeseihez, akár Iránba is, eljuthatnak. Közlése szerint Izrael továbbra is igyekszik meggyőzni Oroszországot, hogy függessze fel az S-300-as rakétarendszerek értékesítését Szíriának.

Mose Jaalon izraeli védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy az orosz rakétákat még nem szállították le Damaszkusznak. Hozzátette: „remélem, hogy nem is fogják. De ha mégis megtörténne, tudjuk, mi a dolgunk” – közölte a védelmi miniszter.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov ezzel szemben azt mondta, Oroszország kész leszállítani a rakétákat, hogy ezzel riasszon el egy külföldi intervenciót Szíriában. Rjabkov szerint az orosz rakéták „stabilizáló tényezők” lehetnek, eltántorítva bizonyos „forrófejű” hatalmakat, hogy beavatkozzanak a konfliktusba. Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig korábban azt mondta, hogy már leszállították a rakétákat. (atv.hu / BBC / JPost)

Le tudják lőni az izraeli vadászgépeket

A május 14-ei találkozó orosz források szerint teljes kudarc volt az izraeli miniszterelnök számára. Viktor Kremenjuk, a moszkvai Amerika-kutató Intézet vezető elemzője szerint Netanjahu nem ijesztette meg Putyint, akit azzal fenyegetett, hogy Izrael kész megsemmisíteni a Szíriába szállított S-300-as rakétákat, még azok hadrendbe állítása előtt. Kremenjuk szerint Putyin közölte, hogy az izraeli vadászgépek lelövésére alkalmas légvédelmi rendszer már a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Izraeli hadgyakorlat a szíria határ mellett

“Jobb lenne, ha Asszad hatalmon maradna”

Az izraeli reálpolitika már nem is számol Asszad közeli bukásával. Egy izraeli katonai tisztviselő a New York Timesnak május 18-án azt mondta, hogy a felkelők győzelménél „kedvezőbb fejlemény lenne egy meggyengült, ám működőképes Asszad-rezsim hatalmon maradása”, ellenkező esetben ugyanis „az egész arab világ szélsőségesei Szíriában állítanák fel a bázisaikat”.

Izrael tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok és Törökország aktív szerepvállalása nélkül csak további veszélyekkel járna egy fordulat Szíriában. Erre azonban jelenleg semmi jel nem mutat. Barack Obama nemrég Washingtonban fogadta Recep Tajjip Erdogan török kormányfőt. Hiába tett le azonban Erdogan részletes bizonyítékokat az asztalra arról, hogy Asszad hadserege folyamatosan vegyi fegyvereket vet be a felkelőkkel szemben, Obama azt mondta, hogy „további részletes információk begyűjtésére van szükség a feltételezett vegyifegyver-támadásokról”. Ezt a kitérő választ amerikai elemzők úgy értelmezték, hogy Obama – korábbi fogadkozásai ellenére – nem tekinti fordulópontnak a tömegpusztító fegyverek használatát, amennyiben azok bevetése korlátozott marad.

Bizonyítékok a vegyi fegyver használatáról

Francia szakértők vizsgálják a Le Monde tudósítói által átadott mintákat, amelyeket Damaszkusz egyik külvárosában gyűjtöttek össze állítólagos vegyi fegyverrel végrehajtott támadás után – közölte egy párizsi illetékes.

“A mintákat a Le Monde újságírói átadták a hírszerző szolgálatainknak” – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztviselő, aki szerint megvizsgálják a mintákat, és az elkövetkező napokban ismertté válnak az eredmények.

A francia illetékes azután nyilatkozott újságíróknak, hogy hétfő este Párizsban tárgyalt a szíriai helyzetről John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter. A tisztviselő szerint a három tárcavezető egyetértett abban, hogy “megváltoztatná a játékszabályokat” az, ha bebizonyosodna, hogy valóban a vegyi fegyverek használtak a szíriai polgárháborúban.

Szíria romokban hever a két éve tartó polgárháború miatt

A Le Monde hétfőn számolt be arról, hogy két tudósítója, aki áprilisban és májusban a polgárháború dúlta országban járt, szemtanúja volt annak, hogy a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják Damaszkusz egyik külvárosát. A különtudósítók több egymást követő napon tanúi voltak annak, hogy a bevetett vegyi robbanószereknek milyen hatásuk volt a felkelőkre.

“Leguggoltak, fuldokoltak, hánytak”

Április 13-án Laurent Van der Stockt fotóriporter is látta, amint több felkelő köhög, majd – sietség nélkül – gázmaszkot vesz fel. “Leguggoltak, fuldokoltak, hánytak” – írta. Az újságírók tanúvallomásokat gyűjtöttek össze arról, hogy a Damaszkusz távolabbi övezetének több pontján is bevetettek ilyen szereket.

A gázt szerintük “pontszerűen” alkalmazzák a frontokon, mert ha nagy tömegben vetnék be, akkor könnyen megcáfolhatatlan bizonyítékokat lehetne gyűjteni róla. A cikk hivatkozik egy “jól tájékozott nyugati forrásra” is, amely szerint a szíriai hatalom összekeveri a vegyszereket, többek között könnygázt ad hozzájuk, hogy megzavarja a hatóanyag tünetek alapján történő azonosítását.

A vegyi fegyverek bevetése egy “vörös vonal” átlépése egyes nyugati országok és az Egyesült Államok szerint, ami már indokolttá tenné a külföldi katonai beavatkozást Szíriában, különösen, ha bebizonyosodik, hogy a tömegpusztító fegyvert a lakosság ellen alkalmazzák.

forrás:atv.hu

Failure Brussels – Russia missiles ‘stabilize’ on Syria

Monday night was interrupted without an agreement in Brussels, the EU countries’ foreign ministers conference of the arms embargo against Syria’s future. The types of restriction is released this week, so it will be possible to deliver the weapons to insurgents.

Have not reached a common position on foreign affairs ministers of EU countries on the issue of arms embargo against Syria extension, so the sanctions measures expire on June rst, but the rest of sanctions against Syria will remain in effect, turned out Monday night for the marathon reached the end of deliberations in Brussels information given reason.

Catherine Ashton, EU Foreign and Security Policy High Representative said that the Member States will again be reviewed before August issue of the arms embargo. British Foreign Secretary William Hague – one of those who were most strongly insist that enable supply of fighting against Syrian President Bashar el-Assad’s regime rebels with weapons – said that Great Britain has no immediate plans to begin delivery of military equipment to Syria.

Meaning described by Ashton’s decision extends by one year with the exception of military equipment to other commodities – including primarily oil products – previously spoken against Syria EU export and import restrictions, and some businesses, infrastructure projects, and restrictions on trade support financial transactions provided certain Syrian individuals EU entry scope of the prohibition, and Syria certain natural or legal persons of the EU can be found possessions – ordered circuit – essentially bank accounts.

only opposition to carrying weapons

Any arms exports to Syria, EU governments compression council – meaning read by Ashton Release – took note of the commitment of Member States to military equipment will be shipped to protect the civilian population of the Syrian opposition and the revolutionary forces of the national coalition for me, and that appropriate precautions are taken to prevent abuses and ensure that the arms delivery to the intended recipient.

A joint policy statement is also that Member States do not yet intend to arms shipments to Syria, and that the positions consulted Review before August first in wishing the UN Secretary General’s fate to the Syrian civil war ending in US-Russian initiative.

Argue for the lifting of the arms of Great Britain, France, Italy as well as military equipment should provide subsidized fighting against Russian President Bashar el-Assad’s army of heavily armed insurgents moderate wing of help. In contrast, however, be said for the argument that Western weapons for the Free Syrian Army, a radical Islamist insurgents – such as the anti-tetanus frontman – kaparinthatnák it.

The fact that it should be a review before August, the EU wants to protect himself, so much time amennyi be enough to see reconciliation intended to be taken seriously whether the parties in the current situation when it comes to international diplomacy embarked on a new Geneva conference was trying to prepare the great powers .

Held regional war

Meanwhile, the Syrian civil war, regional conflict broadened. This is the Jordanian government, reported an analysis of the week. The leadership in Amman on May 21 in Washington, asked the government to immediately deploy Patriot anti-aircraft missiles to the Syrian border. The possibility of war in Israel is considered realistic, in parallel with the Jordanian national request for missile and chemical weapon defense civil defense practices took place. Under this scenario, three simultaneous fronts, Syria, Lebanon and the Gaza Strip may also attack the Jewish state.

“The rope is stretched. Those are the two ends (one on Israel, Syria and Hezbollah on the other) enough to have their fingers on a pull and tear. You will begin with a confrontation. It’s not a threat, nor is it an exaggeration or false interpretation of the facts. Such is the case today, the enemy’s front, in the north. When we say that we have today, it is not the future, but precisely what is meant by the hour “- by mid-May ominously Ibrahim al-Amin, Hezbollah’s mouthpiece Al-Akbar by your editor.

Assad confirmed positions

This view is certainly reflected in Basar-Assad and Hassan Naszrallah of view. The President of Syria and Iran, Hezbollah leader also pleased at the recent developments of weeks. The Damascus regime’s army confirmed its position against the Syrian rebels have suffered heavy losses in the sub-Kuszair town near Homs. The rebels were forced to give up the town, and thus paved the way for the government forces towards the center and symbol of the uprising in Homs computer. Assad did not openly preparing to achieve a decisive turn in more than two years running civil war that has claimed more than 80 thousand casualties.

Putin regime helps

The Tehran-Damascus-Beirut axis confidence most obviously based on renewed support for Vladimir Putin at a military success. The Russian president openly Assad regime is playing survival and increased its support for the Syrian regime to that effect. Moscow despite requests to supply not only the Western advanced S-300 air defense system undertaken, but also deployed against Russian warships Jakont types of cruise missiles sold to Syria as well. Putin on deaf ears requests Benjamin Netanyahu, who tried in vain to talk me out of Sochi missile deliveries under the Russian Black Sea holiday guide.


“If you can supply the missiles, we can do our job,”

Juval Steinitz Israeli Minister of Foreign Relations on Tuesday warned that the Russian S-300 air defense missiles to the Syrian regime can even be used to shoot down passenger planes over the territory of Israel. Steinitz has criticized Russia for Moscow, despite the fact that President Bashar el-Assad slaughtering his own people “support the brutal regime” of missile sales.

Steinitz, the advanced weapons “wrong hands” in the context, and easy to Assad allies like Iran, too, can reach. He says that Israel is still trying to persuade Russia to suspend the sale of S-300 missile systems to Syria.

Israeli defense minister Moshe Jaala argued that the Russian missiles Damascus has not yet been delivered. He added: “I hope that they will not. But if this happens, we can do our job, “- said the Minister of Defense.

The Russian Deputy Foreign Minister Sergei Rjabkov the other hand, said Russia is ready to deliver the missiles, in order to discourage a foreign intervention in Syria. Rjabkov that Russian missiles could “stabilizers” eltántorítva certain “hot-headed” powers to intervene in the conflict. Vladimir Putin, the Russian president has previously said that the missiles have already been delivered. (Atv.hu / BBC / JPost)

can shoot down Israeli fighter planes

In the May 14 meeting ei Russian sources say it was a complete failure of the Israeli Prime Minister. Viktor Kremenje the Moscow Research Institute of America, a leading analyst said Netanyahu did not scare Putin, who threatened to destroy Israel are supplied to Syria S-300 missiles are still deployed before adjusting. Kremenje says Putin said that Israeli fighter planes shoot down for air defense system has been under the control of the Syrian army.

Israeli military exercise near the Syrian border

“It would be better if Assad to stay in power”

The Israeli realpolitik is not even close to the fall of Assad in charge. An Israeli military official in the New York Times on May 18, said that the rebels győzelménél “It would be more positive with a weakened but functional Assad regime stay in power,” Otherwise, “the whole Arab world extremists in Syria are set up in their databases,” .

Israel is aware that the United States without active participation of Turkey and would only further threats of a revolution in Syria. But for now there is no indication. Barack Obama in Washington recently adopted Turkish Prime Minister Recep Erdogan Tajjip. But it was to no avail Erdogan detailed evidence on the table that Assad’s army continually raises to use chemical weapons against the rebels, Obama said that “collect more detailed information is needed to suspected chemical weapons attacks.” This evasive American analysts have interpreted that Obama – despite earlier vows – not as a turning point in the use of weapons of mass destruction, as long as they remain limited deployment.

evidence on the use of chemical weapons

French experts examined samples provided by the Le Monde correspondents, which had been collected in a suburb of Damascus after an alleged chemical weapons carried out an attack – told a Paris competent.

“Samples of the Le Monde journalist handed over to the intelligence our services,” – said in declaring an anonymous official who has examined according to the pattern, and in the coming days the results will be known.

The French competent then said to reporters Monday night that John Kerry discussed American in Paris, Sergei Lavrov, Russian and French Foreign Minister Laurent Fabius on the situation in Syria. The official said the three ministers agreed to “change the rules of the game” is that if it were actually used chemical weapons in the Syrian Civil War.

Syria in ruins because of the two-year civil war

Le Monde reported on Monday that the two correspondent who visited in April and May in the civil war-torn country, witnessed to by the Syrian government army has deployed chemical weapons against the rebels, who held Damascus suburb under control. The különtudósítók several days in a row we have witnessed that the explosives were planted chemicals which impact on the insurgents.

“I squatted down, drowning, vomiting”

On April 13, Laurent Van der Stockt photojournalist also saw several insurgents cough, and – no rush – take your gas mask. “I squatted down, drowning, vomiting” – he wrote. Journalists gathered testimony that the Damascus area to more distant points have also been made such agents.

The gas they think “point” is used on the front, because when deployed in large numbers, they can easily be collected irrefutable evidence of it. The article refers to a “well-informed source in the west”, according to which the Syrian power mix the chemicals, tear gas gives them, among other things to confuse the identification on the basis of active symptoms.

The deployment of chemical weapons as a “red line” crossing some Western countries and the United States, which has to justify any foreign military intervention in Syria, especially if it is found that the proliferation of weapons used against the population.

Source: atv.hu

Leave a Reply 440 megnézve, 1 alkalommal mai nap |