< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY A következő hét év uniós forrásairól is egyeztettek az értékelő bizottság ülésén

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY A következő hét év uniós forrásairól is egyeztettek az értékelő bizottság ülésén

2013. május 28. | hozzászólás | EE Minisztériuma

Társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkárság

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A következő hét év uniós forrásairól is egyeztettek az értékelő bizottság ülésén

A hátrányos helyzetű gyermekeket segítő intézkedésekről folytatott többoldalú egyeztetést a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság 2013. május 27-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán. Az értékelő bizottság tagjai az európai uniós források 2014-2020-as támogatási időszaka tervezésének jelenlegi helyzetéről kaptak tájékoztatást, valamint megismerhették a Nemzeti Felzárkózási Stratégia kormányzati intézkedéseiről készült beszámolót.

A tanácskozás elején a bizottság új elnöke Kovács Zoltán az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az első napirend a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2012-2014. évekre szóló kormányzati intézkedéseiről készült közös beszámoló tervezete volt. Az intézkedések azokra a területekre koncentrálódnak, amelyekben e legfrissebb helyzetkép által is igazoltan leginkább szükség van beavatkozásokra: a gyermekszegénység, a minőségi közszolgáltatásokhoz (integrált oktatás, egészségügyi alapellátás, közösségfejlesztés) való hozzáférés, a munkaerő-piaci integráció, a lakhatási szegregáció, valamint a romákkal szembeni diszkrimináció a Stratégia beavatkozásainak kulcsterületei. Alapelv, hogy a programok – az átfogó jelentőségű gazdaság- és társadalompolitikai intézkedések mellett, azokat kiegészítve – egymáshoz kapcsoltan, komplex szemléletben, erős területi fókusszal, jól célzottan valósuljanak meg. Ilyenek például a Gyerekesély programok, Vecsei Miklós, a bizottság társelnöke, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke javaslatot tett arra, hogy ezeket a projekteket személyesen tekintsék meg a résztvevők, és a helyszínen ismerjék meg a sikeres kezdeményezéseket.

Másodikként az uniós források következő támogatási időszaka tervezéséről egyeztetett a bizottság. A grémium tagjai megismerhették és megvitatták az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program főbb beavatkozásait. A tervezés szempontjából lényeges, hogy a szegénység elleni küzdelem összetett, nagy fejlesztési igényű kihívás, amiben leghatékonyabban integrált beavatkozással lehet eredményt elérni. Az értékelő bizottság közös javaslatot tesz és véleményt nyilvánít majd az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program társadalmi egyeztetésre során.

Mint mindig, most is egy jó gyakorlat megosztásával zárult az értékelő bizottság ülése. Ezúttal Kovácsné Dr. Nagy Emese a Hejőkeresztúri IV. Béla Körzeti Általános Iskola igazgatója számolt be az intézmény munkájáról. A kiváló eredményeket felmutató Komplex Instrukciós Programot, az úgynevezett KIP-módszert, a hejőkeresztúri iskolában több mint 10 éve alkalmazzák.

Budapest, 2013. május 28.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

H-1054 Budapest, Báthory u. 10.

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |