< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ha itt nem lesz gát, olyan baj lesz, amilyet csak az öregek láttak))))) Wenn Sie nicht können Damm wird ein Problem sein kann, wie in der älteren gesehen worden

| Mobile | RSS

Ha itt nem lesz gát, olyan baj lesz, amilyet csak az öregek láttak))))) Wenn Sie nicht können Damm wird ein Problem sein kann, wie in der älteren gesehen worden

Ha itt nem lesz gát, olyan baj lesz, amilyet csak az öregek láttak

Rohammunkában építenek új gátat a Mosoni-Duna mentén, hogy megállítsák az évszázad árvizét, ami Győrt is elönti, ha nem járnak sikerrel. A szervezett káoszban a helyiek és a mindenfelől érkezett önkéntesek méltatlankodnak néha, de mindenki erejét megfeszítve pakolja a homokzsákot. A folyó még nem látszik Dunaszentpálon, de mindenki tudja, a repceföld helyén két méter magas lesz a víz.

„Logisztikus kéne ide!” – mondja nevetve egy fiatalember, miközben a frissen megmagasított gát melletti rögtönzött földúton zötyögünk valahol Dunaszentpál külterületén. A bennfentes poénon nagyot nevet a fiatalember két társa is. Ők az Audi belső logisztikai cégének mérnökei és önkéntes munkára érkeztek az áradó Mosoni-Duna mellett fekvő településre, hogy segítsenek az árvízi védekezésben.

A logisztikus első ránézésre rá is férne a rendkívül kaotikusnak tűntő árvízi védekezésre: a falu központjában egymás után dübörögnek el a hatalmas dömperek a homokkal, kint a gát mellett lánctalpas buldózerek egyengik a földet, miközben utánfutós traktorok hordják a homokzsákot, a helyiek pedig a mindenfelől érkező önkéntesekkel együtt pakolják azokat a fekete fóliába burkolt töltésre. Az emberek helyenként ötletszerűen építkeznek, míg meg nem érkezik egy vízügyes, aki utasításokat osztogat, hogy hová kerüljön még egy sor, vagy honnan kell visszaszedni.
Fotó: Fazekas István

„Ezt is biztos hólapáttal rakták meg” – mondja a csatárláncban a hvg.hu tudósítója mellett álló férfi, azon méltatlankodva, hogy a homokzsákot még nagyjából sem egyforma nehezek, így néha megrántják a pakolók kezét. Némelyik „másfél kiló, mint egy szép ponty”, a következő viszont szinte leszakítja az ember karját. „Úgy kikészül a karod, hogy még a f…..at sem tudod majd kiverni” – röhög hangosan egy szőke fiú, mire a társai még vaskosabb poénokkal igyekeznek kellemesebbé tenni a nehéz munkát.

“Ha itt kijön, Győr is úszni fog”

Dunaszentpál a Mosoni-Duna egy nagy kanyarulatában fekszik, az árvíztől eddig csak egy 2002-ben, rohammunkában felhúzott nyúlgát védte. Pedig ha itt kiönt a folyó, a helyiek szerint víz alá kerül a környéken minden. „A győri városháza teteje egy szintben van Szentpállal, szóval ha itt kijön, akkor Győr is úszni fog” – magyarázza egy harcsabajszos férfi, aki két napja szinte éjjel-nappal a gáton van. Ez a falu tehát stratégiai pont, itt mindenképpen elég magasnak kell lennie a gátnak a péntekre várt, rekordmagasságú tetőzésig.

Nem véletlen, hogy a Margitsziget és a Római-part mellett ezt a helyet emlegetik legtöbbször a Facebookon létrejött, az önkéntesek összehangolására szolgáló oldalakon. Ezeket az oldalakat a hvg.hu munkatársai is kipróbálta: fuvart szerettünk volna szerezni bárhová Győr-Moson-Sopron megyébe, de nem jártunk sikerrel, csak lájkokat és további aggódó kommenteket kaptunk. A dunaszentpáli polgármesteri hivatalban viszont kiderült, hogy Facebook nélkül is vannak önkéntesek, a regisztrációt végző hölgy némileg tanácstalannak is tűnt, hová is küldje munkatársunkat.

Pedig folyamatosan érkeznek az önkéntesek, a községházával szemben lévő presszó teraszán a műszak után söröző, megfáradt helyiek közt akadt is olyan, aki „katasztrófaturistának” minősítette a tiszta gumicsizmával, vadonatúj lapáttal érkezőket. „Hévízről jött négy lány. Hévízről! Hát azok hogy kerültek ide?” – méltatlankodik egy vörös bajszos férfi, aki saját bevallása szerint már mozdulni is alig tud a fáradságtól, de azért minden elhaladó traktor után megjegyzi, hogy „ezen is ülnek tizenketten, de minek!?”

„Én meg Mezőkövesdről jöttem” – mondja csöndesen, mosolyogva egy nő, aki egy borsodi kft. alkalmazottjaként került Dunaszentpálra. Egy platós terepjáróra mutatva megjegyezi azt is: „az ott az én kocsim, a polgármester lefoglalta.” Az asszony három hónapja van kiküldetésben Győr mellett, mivel a munkaadója elnyert egy uniós beruházást a Mosoni-Duna mentén. A Mitsubishi műszakija már lejárt, de ez szerdán senkit nem érdekelt, állítólag már a helyi rendőrkapitány is ült benne. „Mondtam a polgármesternek, hogy levizsgáztatva kérem vissza” – nevet az asszony, arra utalva, hogy a polgármesternek autószervize van.

Rohammunkában épül az új gát

A falu külterületén a munkagépek folyamatosan építik át a 2002-ben felhúzott gátat. Először egy lánctalpas buldózer eltolja a tetejét, majd a dömperek hozzák a földet és a kavicsot, amiből új, magasabb töltés épül. Ahol már elkészült az új töltés, ott a vízügyesek fóliával burkolják le a folyó felőli oldalt, amire jöhet az első homokzsák-sor. Ha ez elkészült egy szakaszon, akkor leraknak még egy réteg fóliát, bár ez a szélben nem is olyan egyszerű művelet. Miután felkerül a gát tetejére a második sor homokzsák is, ezt a második fóliát visszahajtják az úgynevezett mentett oldal felé, és homokzsákokkal rögzítik.

A munka a gát egy pontjáról nézve szinte reménytelennek tűnik, mert bármerre néz az ember, a látóhatárig kanyarog a friss töltés, ami még nem elég magas, ezért homokzsák sincs rajta. Az egyik önkéntes szerint az sem segíti a munkát, hogy a víz még egyáltalán nem látszik, legalábbis szerdán délután még csak a repceföld zöldellt ott, ahová a két méter mély vizet várják. „Én elnézném még a repcét két hétig” – kontráz az egyik helyi fiatalember, és mások is megnyugtatják a messziről jött embereket, hogy csak két napot kell várni, és a homokzsákokig fog érni a Duna vize.

Kora délután még csak a honvédelmi miniszter vizitált Dunaszentpálon, de kora estére befutott a Magyar Honvédség is: a hatalmas, olajzöld teherautók aggregátorokat vontattak maguk után. „Ki kell világítani a gátat” – mondta egy helyi férfi, aki éppen csak néhány órára ugrott haza, de éjszakára már ismét a gátra készül. Az Öreg-Duna tetőzését az Országos Vízjelző Szolgálat péntek estére, szombat reggelre várja, de Dunaszentpálon mindenki úgy számol, péntekre kész kell lenni az új gáttal, különben olyan nagy baj lesz, amire csak az öregek emlékeznek az ötvenes évekből.

forrás:hvg.hu

Wenn Sie nicht können Damm wird ein Problem sein kann, wie in der älteren gesehen worden

In Eile, um einen neuen Damm auf der Moson-Donau entlang, um Überschwemmungen des Jahrhunderts aufhören zu bauen, ist Győr überflutet, auch wenn sie keinen Erfolg haben. Das organisierte Chaos der Einheimischen und Freiwilligen kamen aus allen empört zu Zeiten, aber jeder ist in der Zugkraft der Sandsäcke geladen. Der Fluss scheint nicht Dunaszentpálon, aber jeder weiß, das Rapsfeld Website wird zwei Meter über dem Wasser sein.

“Logistic sollte” – er lacht ein junger Mann, während behelfsmäßigen Feldweg neben einem frisch megmagasított dam Dunaszentpál Klappern irgendwo in den Außenbezirken. Insider-Witze sind ein großer Name in der junge Mann die beiden Begleiter als gut. Sie sind innerhalb der Audi-Ingenieure und Logistikunternehmen freiwillig kommen Überschwemmungen liegend Moson-Donau in der Nähe von Siedlungen, um den Hochwasserschutz zu helfen.

Auf den ersten Blick, Logistik kann es in einem sehr chaotischen passen und schien Hochwasserschutz: Das Zentrum des Dorfes Trommeln in einer Reihe in einem riesigen Muldenkipper in den Sand, aus der Nähe der Staumauer Crawler ebnen den Weg auf den Boden, während mit Anhänger Traktoren die Sandsäcke tragen, die Einheimischen sind alle aus der legte eine gemeinsam Freiwilligen mit dem schwarzen Liner Füllung. Menschen manchmal planlos, bis es eine Wasser geschickt, die Anweisungen, die an einem Ort zu sein oder zurückgenommen werden müssen Bellen erreicht gebaut.
Photo by Stephen Potter

“Man kann es an einem sicheren Schneeschaufel setzen” – sagt der Stürmer Kette hvg.hu Korrespondent neben Mannes Empörung, dass die Sandsäcke weitgehend sind nicht die gleichen schweren, manchmal so stark, zog die Hand Packer. Einige der “eineinhalb Pfund als eine schöne Karpfen”, wird der nächste wiederum fast aus den Arm des Mannes gerissen. “Ich ausflippen Ihre Arme, dass auch bei der f ….. dann kann man es raus” – laughing out loud ein blonder Junge, was die anderen haben versucht, Witze machen es einfacher für harte Arbeit einspielte.

“Wenn du hier draußen kommen, werden Győr schwimmen”

Dunaszentpál die Moson-Donau ist ein großer Bogen von der Flut hat gerade eine 2002 nyúlgát zog in Eile verteidigt. Und wenn es gießt des Flusses, wird nach Meinung von Einheimischen in der Gegend um alle überflutet werden. “Die Spitze des Gyor Rathaus auf einer Ebene mit St. Paul, also wenn Sie hier kommen, werden Sie in Gyor schwimmen” – erklärt harcsabajszos ein Mann, der fast non-stop für zwei Tage ist eine Barriere. Dieses Dorf ist daher ein strategischer Punkt, in jedem Fall muss hoch genug sein, um dam am Freitag erwartet hoch der Höhepunkt.

Es ist kein Zufall, dass Margaret Island, die römisch-Küste in der Nähe dieser Stelle oft bezeichnet als die Schaffung von Facebook, um Stellen für Freiwillige koordinieren. Diese Seiten sind die hvg.hu Personal auch versucht: reiten wollten wir überall in Győr-Moson-Sopron, aber wir nicht, nur wir lájkokat und mehr besorgt um zu kommentieren. Die Donau St. Paul Büro des Bürgermeisters stellte sich jedoch heraus, dass es Probanden ohne Facebook, schien die Dame verlobt Anmeldung etwas verwirrt, wo Sie uns per Telefon.

Und weiterhin Freiwillige Espresso vor Reihenendhaus in der Dorfkneipe nach der Schicht zu erhalten, gibt es auch Raum-müden Einheimischen, die “katasztrófaturistának” von den klaren Gummistiefeln, Schaufeln Neuankömmlinge. “Hévíz war sie vier. Hévíz! Wie kam sie hierher gekommen? “- Ein Ressentiment roten Schnurrbart Mann, der nach eigenem Bekunden war kaum in der Lage, sich die Mühe Notizen bewegen hat, aber jede Weitergabe Traktor, dass” dies von zwölf gemacht wird, aber warum? ”

“Ich bin Mezőkövesd” – sagt ruhig, lächelnd in einer Frau, die ein Borsod ltd ist. St. Paul wurde von der Donau eingesetzt. Ein Flachbett All-Terrain-Fahrzeug zeigt der Feststellung, dass “es ist mein Auto, ergriff der Bürgermeister.” Sie hat vor drei Monaten in Gyor geschrieben, da der Arbeitgeber hat eine europäische Investition in die Moson-Donau entlang. Mitsubishi Ingenieure abgelaufen sind, aber niemand war interessiert am Mittwoch, den lokalen Polizeichef sitzt schon drin. “Ich habe den Bürgermeister levizsgáztatva wieder fragen” – der Name der Frau, was darauf hindeutet, dass der Bürgermeister die Auto-Service.

neue Damm ist in Eile gebaut

Das Dorf liegt am Rande der Maschine ständig arbeiten, um einen Damm im Jahr 2002 zu bauen, nach oben gezogen. Erstens verschiebt ein Crawler das Dach, und dann bringen Dumper Erde und Kies, aus denen ein neues, höheres Entgelt basiert. Wo ist unsere neue Gebühr, gibt es ein kluger Film Wasser läuft an der Seite umhüllen, können Sie den Sandsack front-line. Wenn das auf einer Strecke fertig ist, dann eine Schicht der Folie Deponie, obwohl der Wind ist kein einfacher Prozess. Einmal an der Spitze des Dammes zweite Sandsack Zeile hinzugefügt wird, ist dies der zweite Film wieder wird auf die gespeicherte Seite aufgerufen, und Sandsäcke beigefügten.

Die Arbeiten an der Staumauer scheint fast aussichtslos für einen Punkt, denn wo immer Sie den Mann, der den frischen Winden Horizont, der nicht hoch genug ist, schauen Sie also nicht Sandsack ihn. Einer der Freiwilligen, dass die Arbeit nicht förderlich ist, um das Wasser immer noch nicht angezeigt, zumindest am Mittwoch Nachmittag gab es nur grün mit einem Rapsfeld, wo Sie die zwei Meter tiefen Wasser erwarten. “Ich habe noch dulden die Vergewaltigung von zwei Wochen,” – sagt kontra einer der einheimischen Jugendlichen und andere, um die Menschen zu beruhigen kam weit weg, um nur zwei Tage warten, und homokzsákokig wird das Wasser der Donau zu erreichen.

Am frühen Nachmittag, aber der Verteidigungsminister vizitált Dunaszentpálon, kam aber in den frühen Abendstunden des ungarischen Armee: eine massive, olivgrün Lastwagen abgeschleppt Aggregate hinter sich. “Wir müssen leuchten den Damm,” – sagte ein lokaler Mann, der gerade gesprungen war, vor ein paar Stunden, aber über Nacht ist nun der Damm wieder. Die Alte Donau Höhepunkt der National Water Sensoren für Freitagabend, Samstagmorgen, wartet Dunaszentpálon aber jeder erwartet, Freitag, den neuen Damm getan werden sollte, sonst wird es in Ordnung sein, man muss nur an die alte fünfziger Jahre.

Quelle: hvg.hu

Leave a Reply 408 megnézve, 1 alkalommal mai nap |