< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Mindenki egyre jobban titkolózik

| Mobile | RSS

Mindenki egyre jobban titkolózik

Minden jel arra mutat, hogy a rendőrség, és az ügyészség igyekszik “elkenni” Keresztes Imre nyomozó főügyész “élettársának” 400 milliósra becsült csalását. Két éves eljárás után az ügyészek visszaküldték a rendőrségnek a vádjavaslatot. Mindenki titkolózik az ügyben. A nő mégis szabadlábon védekezik. A károsultak pertársaságot alakítottak.

Valószínűsítik a károsultak, hogy sosem kerül bíróság elé Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének élettársa, aki a Generali Biztosító hivatalos ügynöke. H-né P. Mónikát 2011. májusában, szabadlábon hagyása mellett gyanúsították meg a több százmilliós bűncselekmény-sorozat elkövetésével.
A Generali – a birtokunkba került dokumentumok szerint – már a rendőrségnek is jelezte: munkatársa károkozásáért a biztosító helytállással tartozik. A Generali üzletkötője régi ügyfeleivel kapcsolatos tranzakciói kapcsán hosszabb időn át használt jogszerűtlenül szigorú számadású nyomtatványokat úgy, hogy az a biztosítónak nem tűnt fel. Így állított ki hamis dokumentumokat az ügyfelek számára, ám sem az általa ígért biztosítási ajánlat, sem az átvett összegek nem érkeztek meg a Generalihoz.

A társaság első közleményében még azt írta lapunk érdeklődésére: “A Generali ügyfélbejelentések alapján, ügyfelei védelmében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az illetékes nyomozó hatóságnál amiatt, hogy több ügyfele elmondása alapján egy tanácsadó nagyobb készpénz összegeket vett át tőlük.” Hozzátették, “a nyomozó hatóság feladata a tényállás teljes körű feltárása és a büntetőjogi felelősség megállapítása. Mivel a nyomozás jelenleg is tart, a biztosító ennek lezárulta után tud csak érdemlegesen nyilatkozni a jogos kártérítésekről.”

A lapunkhoz – cikkeink nyomán – sorozatban érkező panaszok szerint a biztosító nem veszi őket komolyan, elzárkózik a megkereséseiktől, a fizetéstől. Pedig van, akinek a házát, lakását is elárverezhetik elveszett pénze miatt. Azt is felvetettük, hogy a “zsebre dolgozó” üzletkötőjük felettesei felelősségét is vizsgálják-e. Sem ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, sem pedig arra, hogy igaz-e értesülésünk, mely szerint a gyanúsított H-né ellen, hasonló ügy miatt folyt már korábban vizsgálat. (Azóta a Generali teljes hallgatásba burkolózik, a múlt héten feltett kérdéseinkre semmilyen formában nem reagált.) A Generali később úgy módosított álláspontján, hogy a kártalanítást csak az ügy jogerős lezárása után veszi napirendre – erre feltehetően még éveket kellene várni.

Lapunknak többen értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a biztosító – ha másért nem, nemzetközi jó híre védelmében – nem hajlandó segítséget, megoldást nyújtani a kárvallottak számára. Pedig nem kevesen minden megtakarításukat a Generalira bízták – vagy legalábbis ezzel csapta be őket a cég munkatársa.
Jegyzőkönyvi tanúvallomás szól arról is, hogy H-né P. Mónika tartozásai miatt a sértettek Keresztes főügyésztől is többször kértek személyes segítséget, hogy beszéljen a hölggyel: adja vissza a pénzüket. Arról is jegyzőkönyv tanúskodik, hogy H-né gazdaságvédelmi nyomozó fiával is egyeztettek, hogy az ő lakása eladásából fedeznék a tartozást.

A több százmilliós csalás miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott. A feljelentést 2011. májusban tette a Generali a II. kerületi kapitányságon. Az akta azonban csak hónapokkal később került a jelenlegi nyomozó hatósághoz. Ennek oka a Generali feljelentésében található: “…információink szerint H-né élettársa dr. Kertész (helyesen: Keresztes – a szerk.) Imre ügyész, aki a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze, valamint H-né fia, H. Attila (a BRFK épp ilyen ügyekkel foglalkozó gazdaságvédelmi osztályán – a szerk.) rendőr. A fentiek alapján elfogultsági kifogást kívánunk előterjeszteni a Be. 38 § (1) d. pontjára hivatkozással, és egyben kérjük, hogy a fentebb jelzett (…) illetékességi területén és hatáskörén kívül eső nyomozó hatóságot szíveskedjen kijelölni.”

Másfél évnyi nyomozás után a rendőrség vádemelési javaslatot nyújtott be az ügyészséghez. Az ügyészi szervezet azonban nem a törvényesen járó Pest megyei, hanem a Fővárosi Főügyészséghez továbbította a vádjavaslatot – valamiért ők felügyelték a nyomozást.. Észrevehető, hogy az ügyészek “szabadulni akarnak” a főügyészt is érintő ügytől, ezért pótnyomozásra – ahogyan egy, az ügyben már “megégett” rendőr lapunknak fogalmazott – “időhúzásra” visszadobta a történetet a nyomozókhoz. A Pest megyei főkapitányság minapi megkeresésünkre így fogalmazott: “Az ügyészség több nyomozati cselekmény elvégzését határozta meg, melyek végrehajtása folyamatban van. A nyomozás befejezésének pontos idejét jelenleg nem lehet meghatározni.

Információink szerint H-né P. Mónika nem csupán saját baráti köréből, de a feljelentésben megnevezett “élettársa” kapcsolati hálójából is meríthetett csalása során. Lapunk úgy tudja, hogy Keresztes ismerősei, munkatársai, illetve közéleti szereplők is ott lehetnek a kárvallottak között. Hogy valamennyi sértett feljelentést tett-e, nem tudni. A Népszava forrásai szerint a több, mint két éve folyó nyomozást, szándéka szerint “eredménytelenül” kívánja lezárni a hatóság. Erre utal az is, hogy állítólag ismét “ismeretlen tettes” ellen folyik az újraindult eljárás.

A főügyész jövője

Keresztes Imre az elmúlt hónapokban számtalan kudarccal szembesült különféle, a közvélemény szerint erősen politikai indíttatásúnak tartott nyomozásban. Említhetnénk a Hagyó, a Hunvald, a Molnár Gyula-ügyet, de a legnagyobb pofon a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásának vádirata, melyet a bíróság alkalmatlannak minősített a tárgyalásra. Keresztes magát is kárvallottnak tüntette fel “hölgyismerőse” ügyében, amikor – rendőri információink szerint legalább kétszer, bár meglehetősen baráti körülmények között – kihallgatták.

2011. március 15-én a Magyar Köztársaság érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) elismerést kapta Keresztes a “közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként”.

Per, mert az idő múlik

Bírósági keresetet nyújtottak be a károsultak a Generali ellen – értesült lapunk. A vagyonukat vesztő, adósságokba kerülő ügyfelek nem kívánják kivárni a büntetőeljárás mindinkább homályba vesző végét. Mivel a cég elismerte, hogy munkatársa a Generali szigorú számadású okmányaival csapta be őket, a felperesek szerint nincs mentsége a biztosítónak a kártérítéssel szemben. Dr. Bárándy Péter képviseli az egyik károsultat. Az ügyvéd egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Úgy tudjuk, pertársaságban kívánnak fellépni a Generali ellen.

Veress Jenő / Népszava

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |