< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A közös sírásás erősíti a családi összetartozást? Poraikban is máshová kerülnek a szegények

| Mobile | RSS

A közös sírásás erősíti a családi összetartozást? Poraikban is máshová kerülnek a szegények

2013. június 11. | hozzászólás | Közélet

Lehetővé tenné a kormány az ingyenes temetés választását. Ennek azonban feltétele, hogy a temettető vagy egy általa felkért ember közreműködik a temetésben. Lendvai Ildikó szerint „nem kellően átérzett” a temetkezésről szóló előterjesztés: szociális temetés esetén a kórház nem végzi el a halott rekonstruálását, a képviselő azt is vitatta, miért van szükség a külön parcellára.
Az előterjesztés keddi, általános vitájában Lendvai Ildikó (MSZP) úgy vélte: számos hozzátartozó nem képes a temetésben való közreműködésre. A szociális temetés esetén a kórház nem végzi el a halott rekonstruálását – mondta.

Kijelentette: „bevégeztetett, eljutottunk a társadalom megosztásának végpontjáig”, hozzátéve: poraikban is máshová kerülnek a szegények. Vitatta, miért van szükség a külön parcellára. Bírálta a tárca korábbi válaszát, miszerint azért, mert a már használt parcellákban a szakképzetlen sírásók akár emberi maradványokkal is találkozhatnának.

MTI
Álszentnek nevezte, hogy a közös sírásás erősítené a családi összetartozást. Közölte: ne fegyelmezzék a szegényeket, segítsenek, ezért vonják vissza a javaslatot, amely sérti az emberi méltóságot – írja az MTI.

Frakciótársa, Varga Zoltán azt kérdezte, miért célja a kormánynak a köztemetés visszaszorítása. Szerinte az állam az önkormányzatok döntő többségét magára hagyta, a nehezebb helyzetben lévő önkormányzatok pedig szűkebb szolgáltatást tudnak majd nyújtani. Közölte: mivel „ingyenebéd nincs”, a szociális temetés ára a normál temetések árát növeli majd.

Tállai: Ingyenes temetést biztosít a módosítás

A rászorulók számára ingyenességet biztosító szociális temetés intézményének megteremtése céljából kezdeményezi a belügyminiszter a temetkezési törvény módosítását – mondta keddi, parlamenti expozéjában Tállai András, a tárca államtitkára. Mint mondta, a több százezer forintos kiadást jelentő temetés gyakran megterhelő a hozzátartozóknak, ezért a változtatás alanyi jogon mindenkinek lehetővé teszi az ingyenes temetés választását. Ennek azonban feltétele, hogy a temettető vagy egy általa felkért ember közreműködik a temetésben.

A szociális temetés esetén a temető fenntartójának ingyenesen kell sírhelyet biztosítania, erre a célra külön parcellát kell fenntartania. Erről a fenntartó megállapodás útján is gondoskodhat, ilyenkor egy egyházi fenntartású temető köztemetőként működik majd – tette hozzá. Ebben az esetben a temetési kellékeket az állam biztosítja, és a holttest előkészítése sem jelent költséget a hozzátartozóknak, ezt maga vagy az egészségügyi intézmény végezheti – közölte. Ugyancsak térítésmentesen jár a szállítás vagy a hamvasztás, valamint más feladatok is.

A köztemetés szabályai nem változnak – közölte –, a jogszabály ugyanakkor pontosítja a hamvakkal való rendelkezés szabályait is. Ezek között szerepel, hogy a hamvasztóüzemnek félévente kell közzétenni egységes árait.

Fidesz: A javaslat új lehetőséget teremt

Balla György (Fidesz) szakszerűnek, átgondoltnak, az emberek érdekére összpontosító tervezetnek minősítette az előterjesztést, amely számos, a temetkezési szolgáltatások színvonalának emelését vagy árainak csökkentését szolgáló módosítást foglal magában. A szociális temetéssel kapcsolatban a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az minden családnak ingyenes temetési formát kínál, jövedelmi helyzettől függetlenül, vagyis nem előír, hanem lehetőséget ad. Hangsúlyozta: nem szűnik meg a köztemetés vagy a temetési segély, minden eddigi forma megmarad, csupán egy új lehetőség nyílik.

A képviselő visszautasította, hogy szégyenparcellákat hozna létre a jogszabály, hangsúlyozva: a temető nem kezelheti másképp a szociális parcellákat, a sírok gondozása pedig a család feladata. Egy kritikát azonban megfogalmazott: szerinte nem a hamvasztóüzemek alkalmasak az urnák nyilvántartására, hanem a köztemetők, még akkor is, ha azokat nem a temetőben helyezik el. Üdvözölte, hogy a kórházaktól 200 méterre nem lehet temetésfelvételi irodát működtetni.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 435 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: