< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Elismerte Ferenc pápa: létezik a korrupció és a “meleg lobbi”a Vatikánban

| Mobile | RSS

Elismerte Ferenc pápa: létezik a korrupció és a “meleg lobbi”a Vatikánban

2013. június 11. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A katolikus egyházfő kifejtette, hogy nem tudja egymaga irányítani a reformfolyamatot, mert ahhoz túl “rendetlen”. Ez annak a nyolcfős bíborosi csoportnak a munkája lesz, amelyet a kúria reformjára nevezett ki.

Ferenc pápa elismerte egy múlt heti audiencián, hogy a római kúria reformja nehéz feladat, és utalt arra, hogy a Vatikánban jelen van a korrupció és létezik egy “meleg lobbi” – derült ki a beszélgetésről kedden megjelent beszámolóból.

“Nehéz vállalkozás” a kúria reformja, amelyet “szinte az összes bíboros” kívánatosnak tartott a legutóbbi konklávét előkészítő tanácskozásokon – mondta a katolikus egyházfő múlt csütörtökön azon az audiencián, amelyen a latin-amerikai és karibi szerzetesek és apácák konföderációjának (CLAR) képviselőit fogadta a Vatikánban. A csaknem egyórás beszélgetésről a Reflexión y Liberación nevű katolikus honlap közölt részleteket kedden.

A beszámoló szerint Ferenc pápa azt mondta: “a kúriában vannak szent emberek, tényleg, viszont mindennapos a korrupció is”.

“Beszélnek olyasmiről, hogy +meleg lobbi+, és ez igaz, valóban létezik ilyen. Meglátjuk, hogy mit tudunk majd tenni” – idézte a pápát a latin-amerikai honlap.

A katolikus egyházfő kifejtette, hogy nem tudja egymaga irányítani a reformfolyamatot, mert ahhoz túl “rendetlen”. Ez annak a nyolcfős bíborosi csoportnak a munkája lesz, amelyet a kúria reformjára nevezett ki. A csoport októberben tartja első hivatalos ülését Rómában.

A Reflexión y Liberación honlapon megjelent, majd az olasz sajtó által is közzétett beszámolóval kapcsolatban Federico Lombardi vatikáni szóvivő hangsúlyozta, hogy “magánbeszélgetésről” van szó. A találkozón Lombardi nem volt jelen, és nem is akarta azt kommentálni.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy amennyiben az audiencián valóban ez hangzott el, akkor ez volt az első alkalom, hogy egy pápa ilyen nyíltan beszéljen ezekről a kényes problémákról. Ferenc pápa megválasztása előtt több olasz újság is tudni vélte, hogy létezik a Vatikánban egy úgynevezett “meleg lobbi”, amely egyszerre nyomásgyakorló csoport, illetve áldozata a vatikáni prelátusok zsarolásának.

Ennek a hálózatnak a létezése rendítette meg állítólag XVI. Benedek pápaságát és játszott közre lemondásában. A Szentszék azonban határozottan tagadott az üggyel kapcsolatban, és rágalmaknak, téves információknak nevezte a híreket – idézte fel az AFP.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |