< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megszólalt Gipsz Jakab és Iksz Ipszilon főnöke

| Mobile | RSS

Megszólalt Gipsz Jakab és Iksz Ipszilon főnöke

Több mint 20 millió forintot nyert a Nemzeti Együttműködési Alapból a 2011-ben bejegyzett “Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület”, mely a bíróságnak benyújtott éves elszámolásában Gipsz Jakabot, Iksz Ipszilont, Piros Aranyt és Hát Izsákot szerepeltette költségtérítésre jogosult tisztségviselőiként. Az ügyről beszámoló Világgazdaság figyelmét a Magyarország Női Alapítvány (MONA) egyik munkatársának cikke hívta fel.

Betlen Anna szerint miközben az 1992 óta működő MONA csak félmillió forintot, sok más nőszervezet pedig egy fillért sem kapott, addig a kormányváltás után feltűnt egyesület 21 662 500 forinthoz jutott.

A Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület honlapján nem sok referenciát találni. Az Index szerint a busás támogatás oka lehet, hogy az elnök, Pethő Annamária – az országgyűlési dokumentum köszönetnyilvánítása alapján – Balsai Istvánnak nyújtott segítséget a 2006 október 23-i rendőri atrocitásokról készített, tendenciózus megállapításokat is tartalmazó jelentés megírásában. Az egyesület a 2012. március 15-i békemeneten is részt vett.

Ezen kívül alelnöke, Dunst Eszter – igaz magánszemélyként – jegyzi a “Kedves Merkel asszony!” című, a PolgárPortálon megjelent kormányvédő publicisztikát – írta az Index. Egyes feltételezések szerint egyébként a meglehetősen furcsa nevek azért szerepelnek az elszámolásban, mert benne felejtették a fiktív nevekből álló sablont.

Pethő Annamária a hvg.hu-nak először azt mondta: manipuláció történt. Az elnök állította, hogy az általa a bírósági nyilvántartásba leadott mérlegben nem ezek a “személyek” szerepelnek. Ám amikor ezt az egyesület saját honlapján közzétett mérleggel szerette volna bizonyítani, ott is ugyanezeket a neveket találták.

Pethő erre azt mondta, nem érti, hogyan fordulhatott ez elő. “Számszakilag helyes a mérleg, de a könyvvizsgáló tévedett, ezért rendkívüli közgyűlést hívok össze, és visszahívjuk a bíróságról a beadott dokumentumot” – mondta. A kimutatás azóta lekerült a honlapról.

NÉPSZAVA-összeállítás /

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |