< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az LMP-be távozik Ángyán József. Vagy a Jobbikba

| Mobile | RSS

Az LMP-be távozik Ángyán József. Vagy a Jobbikba

2013. június 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A külföldi tőke és az oligarchák kezére juttatja a földtörvény a magyar földet, ahogy Ángyán József állítja, vagy épp ellenkezőleg: megerősíti a hazai családi gazdaságokat? A jogszabály elfogadása után Ángyán előtt nyitva áll az út az LMP-be vagy akár a Jobbikba – derül ki a friss Heti Válaszból.

Amikor egy politikus patkányokat és maffiózókat lát saját pártja hátterében, és erről a nyilvánosság előtt beszél, biztosra vehető: nem sokáig marad abban a politikai közösségben, ahova tartozott. Ángyán József is legfeljebb formálisan tagja még a Fidesz-frakciónak, valójában régóta a kormány egyszemélyes földügyi belső ellenzéke, aki várhatóan kilép a képviselőcsoportból a földtörvény elfogadása után. A több mint másfél éve készülő jogszabály zárószavazását eredetileg június 10-ére tervezte a kormány, de az árvíz miatt ezt elhalasztották. Jelenleg a legvalószínűbb időpont június 21-e. Információink szerint nem várható, hogy a nyilvánosságra hozott tervezethez képest jelentős változások lennének, bár lesz rengeteg kisebb-nagyobb módosító, amit a kormánypárti többség befogad. Ángyán követeléseit nem fogják teljesíteni.

Az LMP és időnként meglepő módon a Jobbik irányába tájékozódó, vidéken rendszeresen előadásokat tartó volt államtitkár és a kormány vitája látszólag nem két ellentétes koncepció összecsapása. A konfliktus lényege, hogy a földtörvény az elfogadott Nemzeti Vidékstratégiában meghirdetett célokat szolgálja-e, vagy azzal ellentétes magánérdekeknek nyit kiskaput.

Az új szabályozás nem csak a külföldiek földvásárlását korlátozza számos adminisztratív eszközzel. A településen élő gazdák által választott földbizottságok meglepően széles jogköröket kapnak, ennek ellenére az LMP – Ángyán nyomán – azt követeli, hogy e testületeknek a föld adásvételi megállapodások mellett a haszonbérleti szerződésekre is adjanak vétójogot. A kormány szerint ez az agrárium befagyását jelentené. „Célunk, hogy a földtulajdon mozgását lassítsuk, és a tulajdonviszonyok fokozatos, szerves fejlődés eredményeként rendeződjenek át. A vétójog kiterjesztése a haszonbérletekre túlzottan merev, bürokratikus rendszert szülne. Egyes településeken a földbizottságok naphosszat ülésezhetnének, annyi ügyben kellene dönteniük” – magyarázza lapunknak Simon Attila, az agrártárca helyettes államtitkára.

Részletes elemzésünk az új földtörvény várható hatásairól és az Ángyán-dilemmáról a június 13-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk – digitális formában – a Digitalstandon is megvásárolható.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |