< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Közvetítői díjról szólt a 12 milliárdos számla

| Mobile | RSS

Közvetítői díjról szólt a 12 milliárdos számla

2013. június 19. | hozzászólás | Nav

Közvetítői díjról szólt a 12 milliárdos számla

Egy szegedi gazdasági társaság egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbált általános forgalmi adót visszaigényelni, azonban a NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei megakadályozták, hogy így több milliárdos kár érje az állami költségvetést.
Egy szegedi és egy nagykőrösi gazdasági társaság Bács-Kiskun megyei ügyvezetői jegyezték azt a szerződést, amelyben a nagykőrösi kft. vállalta, hogy a szegedi cégnek olyan partnert szerez, amely nagyon kedvező feltételek mellett értékesít cukrot. Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukorról, 2010-es árról és tonnánként további száz euró kereskedelmi árelőnyről volt szó az ígéretben.
A „közvetítés” alapján a szegedi társaság egy szlovák társasággal kötött szerződést, annak nyírségi képviselője révén. Összesen 480 ezer tonna kristálycukor adásvételéről állapodtak meg a felek. A nagykőrösi közvetítő kiállította a közvetítői díjról szóló számlát, amelynek végösszege 12 milliárd 65 millió forint volt.
A szegedi kft. adóbevallásában ennek alapján 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni, azonban a kísérlet fennakadt az ellenőrzésen. Az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyletben feltüntetett szlovák gazdasági társaság kristálycukorral nem rendelkezik, sőt valójában nem is működik. Az is kiderült, hogy az ügyletben szereplő cégek nem szándékoztak kristálycukorral kereskedni, csupán tisztességtelen haszonra akartak szert tenni az állami költségvetés megkárosításával.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói több helyszínen házkutatást tartottak, a szerződő ügyvezetőket költségvetési csalás kísérlete és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bíróság akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti őket.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens
NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága

Leave a Reply 2146 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: