< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Célzott jobboldali összeesküvés-elmélet((((( Targeted right wing conspiracy theory

| Mobile | RSS

Célzott jobboldali összeesküvés-elmélet((((( Targeted right wing conspiracy theory

Célzott jobboldali összeesküvés-elmélet

Bármire képes a Fidesz-KDNP, hogy megőrizze hívei harci kedvét, illetve hogy befolyásolja a közvéleményt. Még arra is, hogy a kormánypárti sajtóban megjelent megalapozatlan, meg nem nevezett forrásokból származó és meg is cáfolt híresztelésekből jól koreografált politikai támadássorozatot indítson.

Célkeresztjükbe Viviane Reding és Bajnai Gordon áll, noha arra vélhetően a Fidesz egyetlen politikusa sem tudna választ adni, miért is fogna össze a volt kormányfővel az Európai Bizottság konzervatív alelnöke, aki a magyar kormánypárthoz hasonlóan az Európai Néppárt családjába tartozik.

Több napja folytat kampányt a Fidesz-KDNP azért, hogy az egyik leghűségesebb kormánypárti újságíró által kiötlött, semmivel alá nem támasztott teóriát elhitesse a hazai közvéleménnyel. A jól felépített, a kommunikációs technikákat hiánytalanul bevető hadjáratban a KDNP már az Európai Unióból való kilépést is megpedzette, s a bizonyítékok keresése és számon kérése helyett a legkülönbözőbb perekkel fenyeget.

Mint ismert: kedden a Magyar Nemzet, pontosabban a lap brüsszeli tudósítja, Lovas István arról írt, hogy Viviane Reding uniós igazságügyi biztos, az Európai Bizottság (EB) alelnöke az Angliában zárt ajtók mögött megrendezett Bilderberg-konferencián Magyarországról szólva arról biztosította az egybegyűlteket: “mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat.” Mindezt Lovas az EB egy “névtelenséget kérő olasz tisztségviselőjére” hivatkozva közölte, azt is állítva: Reding a konferencián kifejtette, már tartott erről előzetes megbeszéléseket néhány olyan magyarországi, nem kormányzati szervezet képviselőivel, akik anyagi támogatásuk legnagyobb részét az USA-ból kapják. Ők biztosították a bizottsági alelnököt arról, hogy olyan jelentéseket fognak kiadni, amelyek arra utalnak, hogy az ország területén voltak, akik láttak a szavazófülkék fölé helyezett, rejtett kamerákat. Ezt a vádat elő fogja segíteni a választásokig a Magyarország ellen folytatott, még a mainál is intenzívebb, a demokrácia hiányosságaira összpontosító, a választások várható tisztaságát kétségbe vonó és a “félelem” légköréről cikkező külföldi médiakampány. Bilderberges társainak Reding állítólag elmondta azt is, hogy Bajnai Gordon segíteni fogja a társadalmat eluraló “félelem” tudatosításában és alátámasztásában – írta a lap.

Miközben a cikk szerzője írásában, később pedig a Hír TV-nek szóban is megerősítette, hogy “az EB egyik, most is névtelenséget kérő olasz tisztségviselőjétől” kapta az információt, arról senki nem kérdezte Lovast, megpróbálta-e ellenőrizni azt. Erről ugyanis semmit sem tudni, s a cikkre reagáló kormánypárti politikusok sem igényelték az állítások bizonyítását. Anélkül ugyanis egyetlen, meg nem nevezett – tehát akár nem is létező – ember szóbeli közlésén alapul a cikk, pedig a sajtóetika alapvető szabálya, hogy két egymástól független forrás erősítsen meg egy értesülést. Ráadásul szerdán Viviane Reding nyilvánosan cáfolta a neki tulajdonított állításokat.

Ennek ellenére a kormánypártok folytatták a médiakampányt, a közmédia minden felületét igénybe véve. A történek legnagyobb logikai bukfencét ráadásul sem a Magyar Nemzet, sem a nyilatkozó kormánypárti politikusok nem érzékelték, hiszen Viviane Reding a Fidesszel azonos európai pártcsaládba, a Néppártba tartozik, ahogy José Manuel Barroso is. Ezzel szemben a KDNP-s Surján László például azt állította: “Ha a látszat valóság, akkor annak nagyon fontos üzenete: Viviane Reding és környezete is biztos abban, hogy a következő választásokat Orbán Viktor, illetve az őt támogató Fidesz-KDNP szövetség megnyeri. Ez ellen nem is tud mást tenni, mint megpróbálkozik ennek a legitimitását csökkenteni. Hamis vádakat kreálnak arról, hogy az emberek nem szívükből, személyes döntésük alapján szavaztak, hanem félelemből.” Arról azonban, hogy a konzervatív Redingnek mi érdeke fűződne a baloldali Bajnai támogatásához, illetve Orbán gyengítéséhez, ő sem beszélt. A kampány célja ugyanakkor egyértelmű: a korábban számos alkotmányos és sarkalatos aggályt megfogalmazó Reding, illetve a vizsgálódó EB, valamint bármely kritikus hiteltelenítése.

Tucatnyi nyilatkozat, nulla bizonyíték

– Június 6., Magyar Nemzet: “Magyarországról is egyeztetnek a világ legbefolyásosabb szabadkőműves páholyának tartott Bilderberg-csoport csütörtökön kezdődő soros ülésén”. A konferenciára José Manuel Barroso az EB elnöke és Viviane Reding alelnök is meghívót kapott, meg nem nevezett forrás szerint Magyarországról mintegy 15 percben fognak tanácskozni a konferencián, bár ez nem szerepel a hivatalos napirendi témák között.

– Június 18., Magyar Nemzet: Reding biztos célkeresztjében a választás? címmel Lovas István arról írt – egy olasz, névtelenséget kérő tisztviselőtől származó értesülésre hivatkozva – , hogy az EB alelnöke a konferencián Magyarországról azt mondta: “mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat.”

– Június 18., Hoppál Péter, Fidesz-szóvivő: Az EB alelnökét “jó szívvel látjuk Magyarországon, jöjjön el és tapasztalja meg, hogy akár tanulhatnak is az itteni intézményrendszer stabilitásából, működéséből és demokratikus mivoltából”.

– Június 18., Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető és Pálffy István frakciószóvivő közleménye: Választási csalás előkészítésének gyanúját veti fel az, ami a Magyar Nemzetben megjelent. Ezért Reding magyarázatát és lemondását követelték. Javasolták, hogy az Európai Parlament (EP) jogi és igazságügyi bizottsága kezdeményezzen lépéseket Reding tényként kezelt kijelentéseivel összefüggésben.

– Június 18., MTI: Az EB szóvivője közölte: a Bilderberg-találkozón elhangzott vagy el nem hangzott dolgokat érdemben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja – találgatásokra meg nem reagálnak. “Az EB nem azért van, hogy bármilyen választás kimenetelébe beavatkozzon vagy azt befolyásolja” – tette világossá Oliver Bailly. Mina Andreeva, Reding szóvivője azt mondta: a Bilderberg-találkozó nem nyilvános, ezért az ott elhangzott vagy el nem hangzott dolgokat érdemben sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja.

– Június 19., MTI: Reding az EP-ben nyilvánosan cáfolta a magyarországi választásokkal kapcsolatban neki tulajdonított állításokat. “Azok az idézetek, amelyeket olvasok, hogy állítólag én mit mondtam a Bilderberg-konferencián, a leghalványabb kapcsolatban sem állnak a valósággal”.

– Június 19., MTI: Surján László, az EP KDNP-s alelnöke sürgősségi írásbeli kérdést intézett az EB-hez. A politikus “megdöbbenéssel értesült” Reding Magyarország elleni “teljességgel antidemokratikus, rosszindulatú, a magyar parlamenti választásokat befolyásolni kívánó nyilatkozatáról”. Azt mondta: “akár igazak, akár nem a névtelen olasz tisztviselő vádjai, nagyon nagy baj van”. Surján szerint olyan látszat alakult ki, hogy van az uniónak egy olyan biztosa, aki képes arra, hogy egy tagállam nemzeti választási eredményeit kétségbe vonja, manipulálja, illetve előzetesen erre készül. Hozzátette: egy ilyen vétség esetén Reding méltatlan hivatala megtartására.

– Június 20., Hír Tv, Lánchíd rádió: Két csoport ellen tesz feljelentést választási csalás előkészülete gyanújával Reding “hazánk ellen indított lejárató kampánya miatt” a KDNP – közölte Harrach Péter. A politikus szerint az uniós biztos “megsértette Magyarországot, a mi szabadságunkat és szabad döntésünket kívánja befolyásolni, méghozzá úgy, hogy ebben társakat választ, magyarországi civil szervezetek képviselőit, illetve Bajnai Gordont említi, ők segítenek neki olyan politikai légkör megteremtésében, amely légkör majd befolyásolja a választást”.

– Június 20, ATV: “Összeesküvést Magyarország ellen nem a Bilderberg csoport, hanem az Orbán-Simicska csoport csinál, és ők uralják a közmédiát is” – reagált Bajnai Gordon. Az Együtt 2014-PM társelnöke, Szigetvári Viktor pedig egyértelművé tette: “Harrach Péter is fog bíróságra járni, mégpedig hamis vád miatt”.

– Június 21., MTI: Harrach a parlamentben azt mondta: Reding a 2014-es választások hitelességét akarja kétségbe vonni, és ehhez vannak magyar partnerei, részint civil szervezetek képviselői, részint pedig Bajnai. Úgy vélte, ez támadás Európa, Magyarország és a demokrácia ellen. Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára pedig azzal állt elő, hogy Reding túlságosan belelovalta magát a Magyarország elleni küzdelembe, ezért “javaslom neki, hogy nyáron egy hétre jöjjön el a Balatonra, vitorlázzon egy kicsit, mi magunk is szívesen elvisszük, és pihenje ki magát, és talán egy kicsit lenyugodott hangnemben észreveszi, hogy Magyarországon a jogállamiság és a demokrácia jól működik”.

Népszava-összeállítás

Leave a Reply 207 megnézve, 2 alkalommal mai nap |