< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tálibok helyett a jég támadott Jégeső rongált meg 80-nál is több amerikai helikoptert Afganisztánban

| Mobile | RSS

Tálibok helyett a jég támadott Jégeső rongált meg 80-nál is több amerikai helikoptert Afganisztánban

Tálibok helyett a jég támadott
Jégeső rongált meg 80-nál is több amerikai helikoptert Afganisztánban

A jégeső még április 23-án végzett iszonyú pusztítást. A golflabda nagyságú jégdarabok rotor lapátokat tettek tönkre, ablaküvegeket törtek be és behorpasztották a karosszériákat.

Egy rendkívül heves jégeső több mint nyolcvan amerikai helikoptert rongált meg súlyosan a dél-afganisztáni Kandahár légi támaszpontján – közölte az amerikai hadsereg csütörtökön kiadott közleményében. A jégeső még április 23-án végzett iszonyú pusztítást. A golflabda nagyságú jégdarabok rotor lapátokat tettek tönkre, ablaküvegeket törtek be és behorpasztották a karosszériákat.

Ennek következtében több héten keresztül kénytelenek voltak a földön vesztegelni a súlyosan megrongálódott helikopterek a tálib lázadók egyik fellegvárának számító térségben, miközben a tavasz beköszöntével a harci cselekmények a tetőfokukra hágtak. Nyolc helikopter még három héttel a jégeső után sem volt bevethető állapotban, noha a szerelők megfeszített tempóban dolgoztak. Jóllehet a földi műveletek az afgán hadsereg felelősségi körébe tartoznak, az akciókhoz szükséges légi támogatást szinte kizárólag az amerikai hadsereg biztosítja.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 274 megnézve, 2 alkalommal mai nap |