< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: MSZP-választmány: A lehető legszélesebb választási szövetséget kell összehozni

| Mobile | RSS

MSZP-választmány: A lehető legszélesebb választási szövetséget kell összehozni

Elfogadtak egy, a legfontosabb szakmai célkitűzéseket rögzítő dokumentumot, illetve nekiálltak összekovácsolni az ellenzéki összefogást – ülésezett az MSZP választmánya.

Az MSZP a lehető legszélesebb demokratikus ellenzéki összefogás kialakítását szorgalmazza, mondta Botka László választmányi elnök szombaton, hangsúlyozva, hogy választási együttműködésről egyelőre Bajnai Gordon pártjával tárgyalnak. A választmány álláspontja, hogy őszre létre kell hozni az ellenzéki választási szövetséget.

A politikus a szocialista választmány ülése után elmondta: nem változtattak az Együtt-PM szövetséggel tárgyaló MSZP-delegációnak adott felhatalmazáson, az továbbra is a közös jelölt- és listaállítás előkészítéséről szól. A szocialisták már tavaly novemberben a közös listaállítás mellett kötelezték el magukat, de az Együtt-PM az egy hete kezdődött tárgyalásokon minimumprogramként a koordinált egyénijelölt-állítás lehetőségét is felvetette. Vagyis azt, hogy külön listát állítanak, ám minden egyéni körzetben csak egy baloldali jelölt indul a Fidesszel szemben. Botka László elmondta, az ülésen beszámoltak erről, de a választmány azt erősítette meg, hogy kormányváltásra közös lista mellett van a legnagyobb esély.

Döntöttek arról is, hogy a választási szövetség létrehozásáról, azaz a közös jelöltekről, listáról és végül a miniszterelnök-jelöltről őszre meg kell állapodni. Az MSZP és az Együtt-PM tárgyalásai hétfőtől szakértői programegyeztetésekkel folytatódnak. Ezek témái: közjogi rendszer, gazdaság- és társadalompolitika, külkapcsolatok és az Európai Unióhoz fűződő viszony. Botka László elmondta, mivel jelentős véleménykülönbségek nincsenek, arra számít, hogy néhány héten belül minden fontos kérdésben meg tudnak állapodni, és következhet az egyéni jelöltek kiválasztása.

A választmány egyúttal kijelölte a hét politikusból – Mesterházy Attila, Botka László, Gúr Nándor, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán, Molnár Zsolt, Tóbiás József – álló tárgyalódelegációt.

Botka László kifejtette: továbbra is úgy látják, minden, kormányváltást akaró demokratikus szervezetre szükség van az ellenzéki együttműködésben. A kérdésre, hogy más szervezetek mikor csatlakozhatnak az MSZP és az Együtt-PM választási szövetségéhez, elmondta: akkor, ha a két párt megállapodott egymással. Szintén kérdésre közölte, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) részvétele nem került szóba a választmányi ülésen. De – fűzte hozzá – az MSZP nem szelektál a demokratikus ellenzéki szervezetek között, így a DK is része volt a korábbi programegyeztetésnek.

Szintén kérdésre Botka László azt mondta: az MSZP és az Együtt-PM célja, hogy minden demokratikus párt és mozgalom számára elfogadható egyéni jelölteket találjanak a 106 egyéni körzetben.

A választmány emellett elfogadott egy dokumentumot, amely a szocialisták szakpolitikai programjainak legfontosabb céljait, értékeit rögzíti. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes elmondta: az alapvetés elsősorban a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis és közepes vállalkozások, valamint a nyugdíjasok helyzetének javítását tűzi célul.

Szavai szerint a program az MSZP értékeit és a kormányváltást akaró társadalmi többség érdekeit hozza összhangba. A benne foglaltaktól pedig a későbbi választási és kormányprogram sem térhet el – jegyezte meg.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 823 megnézve, 1 alkalommal mai nap |