< Böngészés > Főoldal / HITA / Blog article: EGYÜTTMŰKÖDIK A NEMZETI KÜLGAZDASÁGI HIVATAL ÉS A MAGYAR GÉPJÁRMŰIPARI SZÖVETSÉG

| Mobile | RSS

EGYÜTTMŰKÖDIK A NEMZETI KÜLGAZDASÁGI HIVATAL ÉS A MAGYAR GÉPJÁRMŰIPARI SZÖVETSÉG

2013. július 9. | 1 Hozzászólás | HITA

Együttműködési megállapodást írt alá július 9-én a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ). A partnerség célja, hogy a két szervezet együtt erősítse a gépjárműipar versenyképességét, fejlessze a beszállító ipart és serkentse az ágazatba irányuló befektetéseket.

A megállapodás keretében a HITA vállalja, hogy tájékoztatást nyújt az egyedi kormánydöntéssel adható támogatás feltételeiről, illetve egyes konkrét befektetési projektekhez elérhető pályázati lehetőségekről; segít az MGSZ tagvállalatainak hazai beszállítok fellelésében, továbbá közreműködik a tagvállalatok beszállítói láncában működő hazai kis- és középvállalkozások fejlesztésében. A HITA tájékoztatja az MGSZ tagvállalatait az őket érintő üzletfejlesztési lehetőségekről, meghívja őket GVB ülésekre, üzleti delegációkba.

Az MGSZ vállalja, hogy tagjai számára bemutatja a HITA tevékenységét és szolgáltatásait, továbbítja számukra a HITA-tól érkező információkat; begyűjti tagvállalataitól azon igényeket, melyeknél a HITA szakmai támogatást tud nyújtani. Az MGSZ vállalja továbbá pozitív befektetési döntések elősegítése érdekében gyár-látogatások előkészítését, a magyar autóipar versenyképességének a bemutatását a HITA által szervezett belföldi és külföldi szakmai konferenciákon; információkkal és fejlesztési javaslatokkal közreműködik a hazai beszállító vállalkozások szoft elemeinek erősítésében.

Sajtókapcsolatok:
Borsos Bálint sajtófőnök

balint.borsos@hita.hu

Háttér:
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal. A miniszterelnök a Hivatal irányítását – jogszabályban meghatározottak szerint – a Miniszterelnökségen működő külügyi és külgazdasági államtitkár útján látja el.

A HITA fő feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése.

Az MGSZ 1998-ban azzal a céllal jött létre, hogy fórumot biztosítson a gépjárműipari tevékenységet folytató szervezetek együttműködéséhez. Célja a magyarországi székhellyel rendelkező gépjárműipari termékeket gyártók és ezekkel együttműködők érdekeinek feltárása, koordinációja és érvényre juttatása; a hazai és nemzetközi szervezetek előtt való képviseletük, valamint a társszervezetekkel és egyes kormányzati szervekkel való kapcsolattartás és információcsere. A szövetség – súlya és tekintélye alapján – alapvető feladatának tekinti a hazai gépjárműipar versenyképességének javítását, a beszállítói háttér fejlesztését, valamint a működés pénzügyi, jogi feltételeinek javítását, hogy Magyarország továbbra is vonzó célpont lehessen újabb autóipari beruházások számára. A Magyar Gépjárműipari Szövetségnek jelenleg 32 tagvállalata van; többek között a 4 hazai OEM, 20 jelentős hazai TIER 1-2 autóipari beszállító vállalat, valamint 8, a gépjárműiparhoz erősen kötődő szolgáltató cég.

Leave a Reply 1131 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: