< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Luxusautók se húzzák az ipart

| Mobile | RSS

Luxusautók se húzzák az ipart

2013. július 14. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Májusban az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez annak a jele, hogy a hazai autógyártás bővülése már nem képes ellensúlyozni az elektronikai ágazat drasztikus termelés-csökkenését. Elemzők szerint nem lehet arra számítani, hogy az országból kivonuló műszaki cikk gyártók helyére újak jönnek. A kedvezőtlen befektetői klíma miatt ugyanis Magyarország egyre kevésbé vonzó beruházási célország.

Beigazolódtak a várakozások: az autóipar enyhe erősödése ma már nem képes ellensúlyozni az elektronikai termékgyártás erőteljes hanyatlását. Így csökken az ipari termelés volumene Magyarországon – nyilatkozta lapunknak Némethné Pál Katalin. A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője ezt annak kapcsán mondta el, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölte: 2013 májusában az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A szakértő szerint az adatokból kiderül, hogy az Audi, az Opel és a Suzuki hazai gyártóegységei csak mérsékelt eredményeket tudnak felmutatni. Az autóiparon belül számottevő termelés-bővülést a Mercedes kecskeméti üzeme produkált. Egyes hírek szerint ugyan az idehaza gyártott Mercedes modellek kiszorulhatnak a francia piacról, mert az autók klíma berendezéseiben használt egyik anyag nem megfelelő, ennek ellenére a kecskeméti gyártás nincs veszélyben. Az idehaza készülő Mercedes modellek legfőbb felvevő helyei ugyanis az észak-amerikai és a távol-keleti piacok – jegyezte meg a szakértő.

Némethné Pál Katalin úgy látja: ahogyan egész Európában, úgy idehaza is pengeélen egyensúlyoz az autóipar. A közép kategóriás járművek iránt alig mutatkozik kereslet. Így az európai autógyárak csak a luxus és a kisautó kategóriában növelhetik eladásaikat. Ám a kisautó kategóriában többnyire kevésbé jeleskednek az öreg kontinens gyárai, így ez a szegmens sem hoz nekik igazi termelés-felfutási lehetőséget. Vagyis Európában egyedül a luxus autó piacon lehetnek növekedési remények.

A KSH azt is közölte, hogy az ipari export az idei év első öt hónapjában 2,4, májusban pedig 0,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele májusban 11,9 százalékkal emelkedett. Az előző havi exportnövekedés után a másik meghatározó üzletágban, a feldolgozóipari exportban csaknem egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene viszont jelentősen, 19,5 százalékkal visszaesett.
A kutatásvezető szerint súlyos gondot okoz, hogy a hazai elektronikai ágazat teljesítménye folyamatosan és drasztikusan romlik. Ebben a szférában ugyanis egyre nehezebb befektetőkre találni. Így az országból kivonuló gyártók helyébe ma már nem érkeznek újak. Ebben a nem túl kedvező nemzetközi gazdasági klíma mellett az is közrejátszik, hogy Magyarország egyre lejjebb csúszik a tőkét vonzó országok ranglistáján. Emiatt pedig félő, hogy a beruházók a hazai kedvezőtlen vállalkozói környezet és az ország romló megítélése miatt a későbbiekben egyszerűen lehúzzák az országot a betelepülési célpontok listájáról.

A kormányzat által beharangozott belső piaci bővülés is elmaradt. Az ipar belföldi értékesítése január-májusban 3,9, májusban 3,2 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 5,1 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 májusában a feldolgozóipar termelése 2,0 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,8 százalékkal zsugorodott 2012 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A második legnagyobb alágazat, a feldolgozóipari termelés csaknem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,0 százalékkal mérséklődött az értékesítés mintegy kétharmadát adó hazai eladások visszaesése miatt.
A jövőképet pedig nem festi túlzottan rózsaszínre, hogy 2013 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,4 százalékkal csökkent. Az új exportrendelések 4,1 százalékkal visszaestek, míg az új belföldi rendelések 0,9 százalékkal nőttek.

Némethné Pál Katalin arra számít, hogy abban az esetben, ha a nemzetközi gazdasági környezet javulni kezd, akkor éves szinten egy százalék körüli mértékben mégis növekedhet idehaza az ipari termelés volumene.

Az euróövezet sem büszkélkedhet

Három havi növekedést követően májusban visszaesett az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban – közölte pénteken az EU statisztikai hivatala. Az Eurostat adatai szerint májusban a 17 övezeti tagállamban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal, az unió 27 országában pedig 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelést. A tavaly májusival összevetve az euróövezetben 1,3 százalékkal, míg az EU-ban 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés.
A legnagyobb mértékű csökkenést havi összevetésben Romániában (10,7 százalék), Litvániában (6,3 százalék) és Svédországban (3,8 százalék) regisztrálták. Növekedést mértek Portugáliában (6,1 százalék), Lettországban (2,2 százalék) és Észtországban (2,0 százalék).
Éves viszonyításban a legnagyobb visszaesést Írországban és Svédországban (egyaránt 7,7 százalék), Bulgáriában (6,0 százalék) és Finnországban (5,3 százalék) regisztrálták, míg komolyabb bővülést Litvániában (21,6 százalék), Észtországban (6,3 százalék) és Portugáliában (4,5 százalék) mértek.

I. J. / Népszava

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |