< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Több ezren nem kapnak diplomát nyelvvizsga hiánya miatt

| Mobile | RSS

Több ezren nem kapnak diplomát nyelvvizsga hiánya miatt

2013. július 16. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Több ezren nem kapnak diplomát nyelvvizsga hiánya miatt

A nyelvi bizonyítványok hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen 30 százalék feletti, de vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint még mindig több ezren vannak, akik még felsőfokú tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges nyelvvizsgát. Az elmúlt években egyébként többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelmény legyen a nyelvvizsga.

A lap több egyetemet is megkeresett a kérdéssel, hogy milyen az aránya a nyelvvizsga hiánya miatt nem kiadható diplomáknak. A Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány.

Ennél sokkal magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Ugyanakkor a vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma; például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya.

forrás:index.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: