< Böngészés > Főoldal / Rendőrségi hírek / Blog article: Vádemelési javaslat takarékpénztári vezetők ügyében

| Mobile | RSS

Vádemelési javaslat takarékpénztári vezetők ügyében

2013. július 16. | hozzászólás | Rendőrségi hírek

Vádemelési javaslat takarékpénztári vezetők ügyében
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Hűtlen kezelés miatt folytatott nyomozást zárt le vádemelési javaslattal a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy magyarországi takarékpénztár három korábbi munkatársával szemben. A nyomozás adatai szerint a takarékpénztár 2007 októbere és 2009 áprilisa közötti időszakban 11 gazdasági társaság vonatkozásában nyújtott 90.000.000 Ft – 140.000.000 Ft összegben beruházási hitelt, amely hitelekhez nyújtandó ingatlan, illetve ingó fedezeteket az esetek többségében egy magyarországi cég, valamint magánszemélyek biztosították.

A nyomozás során beszerzett adatok alátámasztották, hogy a takarékpénztártól beruházási hitelt igénylő ügyfelek egymással üzleti kapcsolatban álltak, és szerződést kötöttek a tőke egymás közötti elosztásáról és annak közös felhasználásáról. A felvett hitelek azonban egyetlen ügyfélnél, majd pénzügyi műveleteken keresztül egy másik gazdasági társaságnál összpontosultak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a takarékpénztár vezetői vagyonkezelési köztelezettségük megszegésével a gazdasági társaságok hiteleit szándékosan különálló ügyfélként kezelték, bár tudomással bírtak az egyes gazdasági társaságok közötti gazdasági összefüggés meglétéről és közös üzleti kapcsolatukról. Így hozzájárultak, hogy a takarékpénztárt különösen jelentős vagyoni hátrány érje.

A rendőrség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett bűnsegédként történő elkövetésének megalapozott gyanúját állapította meg. A fenti ügyben folytatott büntetőeljárás nyomozási szakaszát a hatóság a napokban lezárta, és az iratokat vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészség részére.
forrás:BRFK

Leave a Reply 1584 megnézve, 1 alkalommal mai nap |