< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hogy mi van? Egypártrendszer? Lenne rá igény

| Mobile | RSS

Hogy mi van? Egypártrendszer? Lenne rá igény

2013. július 18. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Azt állítja Gál Kinga

fideszes európai parlamenti képviselő (a Magyar Nemzetnek), hogy az Európai Parlament határozata két szempontból is sérti szuverenitásunkat. Egyrészt, mert megkérdőjelezi a magyar országgyűlési képviselők jogát arra, hogy törvényjavaslatokat nyújtsanak be, másrészt olyan területeken támadja hazánkat – a család fogalma, egyházak, az alaptörvény –, amelyek kizárólagosan nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a határozat nem sérti szuverenitásunkat. Már csak azért sem, mert a végrehajtása nem kötelező. A Tavares-jelentés azonban nem is kérdőjelezi meg a magyar képviselők jogát törvényjavaslatok benyújtására, csupán arra figyelmeztet, hogy az egyéni képviselői indítványok kizárják az előzetes társadalmi vitát, a korábban kötelező egyeztetést, valamint bármiféle hatásvizsgálatok elkészítését, és ez nem demokratikus.

Ami a másik vádat illeti, a család fogalmának meghatározása, a vallásszabadság vagy az alkotmány valóban kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik ugyan, viszont minden tagállamnak tiszteletben kell tartania a szerződésekben rögzített alapvető uniós értékeket és szabályokat. A magyar parlament például saját hatáskörben, egy újabb alkotmánymódosítással bevezethetné az egypártrendszert, mégsem teheti az uniós jog megsértése nélkül. A Fidesz mindenesetre próbálkozik.
szerző:Bolgár Tamás/168 óra

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |