< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Orbán Viktor rég volt ilyen népszerű

| Mobile | RSS

Orbán Viktor rég volt ilyen népszerű

2013. július 18. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A Medián legfrissebb kutatása szerint több mint másfél év után ismét 30 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, míg a többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát a nyári parlamenti idény végére. Orbán Viktor népszerűsége két éve most a legmagasabb.

A közvélemény-kutató cég július 5–9. között végzett reprezentatív felmérésének eredménye a Hvg.hu hírportálon jelent meg szerdán. Ez alapján a választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, a májusban mért 50 százalékról pedig 45 százalékra süllyedt a magukat biztosan szavazóknak mondók aránya.

A biztosan szavazók körében továbbra is meghatározó a Fidesz fölénye: a kormánypárt a szavazatok 46 százalékára számíthatna, míg az MSZP 20 százalékot, a Jobbik 14, az Együtt–PM pedig 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal szorulna ki a parlamentből.
Hirdetés
Igazolták a közvélemény-kutatási eredményeket
A tízezer főnél népesebb településeken tartott időközi választások az elmúlt években teljes mértékben visszaigazolták a közvélemény-kutatási eredményeket, és jól jelezték a pártok közötti erőviszonyok változását. Az MNO cikksorozatából kiderült, hogy igenis nagy jelentőségük van ezeknek a megméretéseknek, mivel világosan követni lehet a szavazók preferenciaváltozását.

A Medián kutatása szerint egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével.
Csúcson Orbán népszerűsége

A felmerés ismertetésében írnak arról is, hogy a miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb, ugyanis 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják fontos politikai szerepben.

Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a választók abszolút többsége, 52 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be. A Medián szerint azonban ezen csoport erősen megosztott, 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk pedig Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak. A felmérés szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt, míg Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetőjének népszerűsége 34 százalék.
Az Ipsos is hasonlóra jutott

Az Ipsos keddi felmérése is hasonlóra jutott, a Fideszt a választókorú népesség 25, az MSZP-t 15 százaléka támogatja. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékot ért el, az MSZP 27 százalékot.
83 hónapja vezet a Fidesz

Immár 83 hónapja vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP, miközben az ellenzéki erők továbbra sem tudnak felmutatni komoly erősödést – írta meg júniusi összesítőjében az mno.hu. A korábbi kormányzati ciklusok hasonló időszakában még egyszer sem állt ilyen jól a felmérésekben az éppen aktuális kormányzó erő. A Tárki szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 50, az MSZP 23, a Jobbik 14, az Együtt 2014 7, az LMP 3, míg a Demokratikus Koalíció 1 százalékon állt. A Századvég a biztos szavazók között 49 százalékos kormánypárti, 24 százalékos MSZP-, 13 százalékos Jobbik-, 8 százalékos Együtt 2014-, 3 százalékos LMP- és 1 százalékos DK-támogatottságot mért. Az Ipsos júniusi adataiból az derült ki, hogy a biztos pártválasztók közül minden második (49 százalék) a Fidesz híve, minden negyedik (27 százalék) a szocialista párté.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |