< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Súlyos veszteség a Lidl Magyarországnál – meglepő Tesco-tulajdonos

| Mobile | RSS

Súlyos veszteség a Lidl Magyarországnál – meglepő Tesco-tulajdonos

2013. július 19. | hozzászólás | Közélet

Súlyos veszteség a Lidl Magyarországnál – meglepő Tesco-tulajdonos

A naptáritól eltérő üzleti évvel dolgozó kiskereskedelmi láncok eredményadatai is nyilvánosságra kerültek csütörtökön. A Tesco kismértékben csökkenő árbevétel és zuhanó nyereség mellett mérsékelte foglalkoztatottainak számát, miközben a Lidl növekvő forgalomról, duplázódó veszteségről és létszámbővítésről számolt be.

A várakozásoknak megfelelően megőrizte első helyét a hazai diszkontláncok között a Lidl Magyarország Bt. – derül ki a Céginfo.hu összeállításából. A közel 8 százalékos bevételnövekedés mellett – ami 200 milliárd forintot meghaladó forgalmat jelentett – ugyanakkor a duplájára, 7,7 milliárd forintra nőtt a vesztesége és látványosan csökkent saját tőkéje is a 2012 február végén zárult üzleti évben. A társaság az adatok hivatalos, július végére várható publikálása előtt nem kívánta részletezni a veszteségnövekedés és a tőkecsökkenés okait. Az viszont az alábbi összehasonlító táblázatból is jól látszik, hogy a hazai diszkontpiacon fajlagosan a Lidl-boltok és dolgozók termelik a legnagyobb forgalmat, bár a bevételnövekedés tempója jócskán elmaradt a konkurens Aldiétól. (A diszkontláncok tavalyi teljesítményéről részletesen itt olvashat.)

A Tesco-Global Áruházak Zrt. 0,7 százalékkal 608,3 milliárd forintra mérséklődő árbevételt ért el a legutóbbi lezárt, szintén nem a naptárit követő üzleti évében. (Ez az összeg egyébként százmilliárddal kisebb annál, mint amekkorát korábban a Nielsen becsült.) Az adatokról beszámoló Figyelő árbevételi cégtoplistáján így is feljebb lépett a tavalyi 9. helyről a 7-re, mégpedig részben annak köszönhetően, hogy a magyarországi gyártásból kivonuló Nokia Komárom Kft. a 6-ról a 14. helyre szorult vissza. A Tesco nyeresége ugyanakkor nagyot zuhant, az egy évvel korábbi kevesebb mint negyedére, egymilliárd forintra. Az esés nem most kezdődött, hiszen a 2009-2010-es üzleti évben még a tízmilliárd forintot közelítette a profit.

A társaság ugyanakkor továbbra is Magyarország legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi vállalata, a második helyen (a Figyelő toplistán a 18-on) a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. áll, 356,6 milliárdos bevétellel és 12,9 milliárdos veszteséggel, majd az Auchan Magyarország Kft. és a már említett Lidl következik.

Meglepő Tesco-tulajdonos
A Céginfo.hu adatait böngészve feltűnő, hogy a Tesco tulajdonosai között immár ott van a közvetlen konkurensnek számító Spar Magyarország Kft. is. Első látásra meglepő, de valójában régi történetről van szó: a Tesco tájékoztatása szerint a minimális értékű pakett akkor került a Sparhoz, amikor megvásárolta a korábbi tulajdonos Plus diszkontláncot, amely a Tesco által 1994-ben megvásárolt, Nyugat-Magyarországon működő Global-áruházláncban rendelkezett érdekeltséggel.

Létszámváltozások, bírságok, végrehajtási eljárások

A Céginfo.hu-n fellelhető adatok alapján a Magyar Posta Zrt. és a Mol Nyrt. után Magyarország harmadik legnagyobb munkaadójának számító Tesco létszáma folyamatosan csökken. A jelenlegi 20,1 ezres állomány több mint 2,5 ezerrel kevesebb a 2011-esnél, de a 2012-est is alulmúlja mintegy 700 fővel. A jóval kevesebb embernek munkát adó Lidlnél ugyanakkor lassú növekedés figyelhető meg: a láncnál jelenleg 3417 fő dolgozik, szemben a 2012-es 3,2 ezer fős átlagos állománnyal.

A Tesco-Globallal szemben tavaly négy határozatot is hozott a munkaügyi hatóság a bérkompenzáció nem vagy nem az elvárt mértékű teljesítése miatt – azonban ilyen ügyekben nem bírságol a hatóság. A közelmúltban ugyanakkor több munkavédelmi bírságot is kiszabtak az áruházláncra, a legutóbb idén februárban 292 500 forint összegben “egyéb súlyos veszélyeztetést okozó jogsértés” miatt, de kapott például tavaly 200-200 ezer forintos büntetést bejelentés elmulasztása miatt, mivel részmunkaidős bejelentéssel teljes munkaidőben foglalkoztatta dolgozóit, valamint 600 ezres bírságot munkaeszközökkel kapcsolatos jogsértés miatt. A cégadatok szerint tavaly augusztusban a Tatabányai Munkaügyi Bíróság, idén márciusban pedig a Gyulai Járásbíróság rendelt el végrehajtást a társasággal szemben – az, hogy milyen ügyekben, az a közleményekből nem derül ki.

A Lidl diszkontláncot tavaly háromszor rótta meg a munkaügyi főfelügyelet a bérkompenzáció nem vagy nem az elvárt mértékű teljesítése miatt, munkaügyi bírságot pedig 30-30 ezer forint összegben szabott ki rá a bejelentés elmulasztása miatt, mivel dolgozóit teljes munkaidős foglalkoztatás mellett részmunkaidősre jelentette be.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: