< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ajtay Andor Kossuth-díjas színész, kiváló művész 110 éve született

| Mobile | RSS

Ajtay Andor Kossuth-díjas színész, kiváló művész 110 éve született

2013. július 20. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Ajtay Andor Kossuth-díjas színész a Sajtó- és fotóarchívum 2013. 30. hét érdekes emberei sorozatban

Ajtay Andor színművész.
Budapest, 1950-es évek
MTI Fotó/Magyar Fotó:
Várkonyi László
Ajtay Andor Kossuth-díjas színész, kiváló művész 110 éve, 1903. július 25-én született.

Kovács Andor néven látta meg a napvilágot a ma Romániához tartozó Fogarason. Csaknem harmincéves volt, amikor először lépett a világot jelentő deszkákra. Előtte hivatalnokoskodott, újságíró is volt, és dacolva a szülői ház tiltásával 1927-29-ben elvégezte Rákosi Szidi színésziskoláját. “Több volt bennem a lélek, semhogy egész életemen keresztül savanyodni tudtam volna számoszlopok és bankkönyvek fölött” – indokolta később döntését.
A szegedi városi társulatnál kezdte pályáját, Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című darabjában olyan sikert aratott, hogy a vendégszereplő Fedák Sári figyelmét is felkeltette. Pesten Fedák elkürtölte, hogy ezt a szegedi “csodát” meg kell nézni, amit a Vígszínház igazgatói – Jób Dániel és Roboz Imre – meg is tettek. Rögvest szerződtették, történt pedig mindez 1932-ben. Fokról fokra nehezebb, igényesebb, mélyebb átélést kívánó szerepeket kapott, az 1940-es évek elején már a Vígszínház vezető színészei közé tartozott.
1943-ban átszerződött a Nemzeti Színházhoz. A háború után Major Tamás Bánk bán szerepét kínálta neki, ő azonban kitért a megtisztelő feladat elől, visszatért a Vígbe régi mesteréhez, Jób Dánielhez. A körúti teátrumban teljesült régi vágya: több darabot rendezhetett, főként a Pesti Színház, a Víg kamaraszínházának színpadán. 1947-ben két alkalommal az Operettszínházban is szerepelt, mindkétszer Honthy Hanna oldalán játszotta a kissé már őszülő halántékú, de még mindig hódító, férfias bonvivánt. Aztán a Belvárosi Színházban több mint százhúszszor alakította Ben Jonson Volpone, avagy a pénz komédiája című darabjának címszerepét, a siker kivételes alakításának volt köszönhető.
1959-től a Jókai Színházban, 1963-tól a Madách Színházban szerepelt visszavonulásáig. Emlékezetes alakításai közül néhány: Higgins (Shaw: Pygmalion), Rosmersholm (Ibsen), Clausen tanácsos (Hauptmann: Naplemente előtt), Attinghausen (Schiller: Tell Vilmos).

ajtay2

Ajtay Andor Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című művének színpadi próbáján a Jókai Színházban.
Budapest, 1962. február 3.
MTI Fotó: Bartal Ferenc
Tökéletes beszédtechnikája, mély zengésű orgánuma kiválóan érvényesült a klasszikus drámákban – például a Hamletben Polonius alakjának megformálásakor -, noha később, a nyegle motyogás térnyerésekor, egyes kritikusok modorosnak minősítették hanghordozását. Megjelenésében is elegáns volt, a két világháború között Uray Tivadarral és Jávor Pállal együtt a legelegánsabb férfi színésznek tartották.
Eleganciája filmekben is jól érvényesült. 1937 óta filmezett, emlékezetes, ahogy A Beszterce ostromában (1948) a különc Pongrácz grófot, A harag napjában (1953) Máriáss tanár urat, a Különös ismertetőjelben (1955) Bajcsy-Zsilinszky Endrét, az Oldás és kötésben (1963) az öreg professzort, Az oroszlán ugrani készül című krimiben (1969) dr. Klauberget alakította. Számos tv-játéknak és hangjátéknak is emlékezetes szereplője volt. A Kossuth-díjat 1954-ben kapta, érdemes és kiváló művész címmel is elismerték művészetét.
Élete végén, 1975-ben emlékdíjat alapított. A nevét viselő elismerést az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményét nyújtó színésznek, színésznőnek ítélik oda a Vígszínházban. 72. életévében, 1975. május 9-én hunyt el hosszú szenvedés után.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 320 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: