< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hamis jegyet árul a BKK – vagy hazudnak a munkatársaik

| Mobile | RSS

Hamis jegyet árul a BKK – vagy hazudnak a munkatársaik

2013. július 24. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egyszer már hallottuk az ultimate érvet, hogy az utast abúzáló ellenőrök nem is ellenőrök voltak, hanem biztonsági őrök, és nem is abúzáltak, mert a hazugságvizsgáló azt mondta. Valami hasonló történt ezúttal a Batthyányi-téren. Az ellenőrnek látszó tevékenységet végző személyek hamis jegyre hivatkozva kiosztottak egy 16 ezer forintos büntetést naiv ügyfélnek, aki egy megállóval korábban vette a jegyét. Nem elég, hogy a befizetett büntetést kamatostul követeljük vissza naiv utasnak, de ezúttal szeretnénk egy BKK és alvállalkozóitól FÜGGETLEN vizsgálatot kérni, milyen alapon lopják el rendszeresen az utasok érvényes jegyét? És kik?

Számos visszásságról hallhattunk már a BKK berkein belül, de most egy új, elképesztő büntetési eljárással találkoztam. Mondanom sem kell, hogy értetlenül és tehetetlenül álltam a megvásárolt, kilyukasztott jeggyel a kezemben, mialatt körül álltak az ellenőrök. A metrón. Ahol mindenhol ellenőriznek lefelé. Mivel sajnos otthon felejtettem a bérletem, így teljes nyugalommal elővettem az egyik pénztárban korábban vásárolt jegyeket, amiket pont az ilyen helyzetekre tartogattam. A Kossuth téren elővettem az egyik jegyem, kilyukasztottam, odaléptem az ellenőrök elé, majd amikor ellenőrizték, nyugodtan zsebre vágtam, és tovább sétáltam. Felszálltam a metróra, majd a következő megállónál, a Batthyány téren le is ugrottam róla. A mozgólépcsőn felfelé hallottam, hogy kifelé is ellenőriznek. Teljes nyugalomban elővettem a jegyem, felmutattam az ellenőrnek, aki rögtön elvette és elém állt. Először azzal kezdett fenyegetni, hogy hamis a jegyem.

Mondtam, hogy az teljes képtelenség, hiszen az ő pénztárukban vettem; ha jól emlékszem, a Deák téren. Ekkor még két másik jól megtermett ellenőr is közrefogott, és nagyítóval nézegették a jegyem. Közölték, hogy ez már érvényesítve volt. Persze kifejtettem, hogy ez képtelenség, hiszen maximum 10 perce lyukasztottam.

Le sem engedtek volna a Kossuth téren, ha nem így teszek, vagy ha nem érvényes a jegyem. Aztán konstatálták, hogy lehet, hogy olajos. Mondtam, hogy az előfordulhat, mert nemrég kicsit kifolyt az ebédem, és bár ez tokban volt, lehet, hogy ráment. De sehol sem írják rajta azt, hogy ha esetleg bármi ráfolyik, nem használható. Persze semmilyen észérv nem érdekelte őket, és bár becsületesen megvásároltam és kilyukasztottam a jegyem, hiszen a metrón lefelé mindig, felfelé pedig sűrűn ellenőriznek, mindez semmit sem ért. Nem engedtek tovább, amíg oda nem adtam az igazolványom. Sőt, még rendőrrel is fenyegettek, holott semmi alapjuk nem volt rá, hiszen érvényes jeggyel utaztam. Mindössze akkor engedtek tovább, amikor odaadtam az igazolványom, majd a kezembe nyomták a 16 ezer forintos büntetést. Persze könnyen áll körül a három jól megtermett ellenőr, 42 kg-s nőként nem sokat tehettem. Nyilván, ha megpróbáltam volna faképnél hagyni őket, nem hagyták volna, arra pedig nem volt időm, hogy megvárjak egy kiérkező rendőrt, és neki is bizonygatni kezdjem a nyilvánvaló tényeket, és az igazamat. Hiszen ez kicsivel 9 előtt történt, amikor nyilván munkába rohantam…

Felteszem tehát a költői kérdést. Vajon hogyan fordulhat elő, hogy veszek egy jegyet, kilyukasztom,

lefelé menet ellenőrzik is, leengednek, majd felfelé menet megbüntetnek? Hol van a hiba a pajzson?

Még ha igaz is lett volna bármelyik állításuk, akkor is, hogyan fordulhatott elő, hogy leengedtek, majd fel már nem? Ez egy új trükk lenne? Hogy átengednek egy „kapun”, majd meggyanúsítanak és
megbüntetnek egy másiknál?

Úgy tűnik, mindig újabb és újabb meglepetésekkel kell szembesülniük a gyanútlan utazóknak, akik nem elég, hogy megveszik, majd ki is lyukasztják az arcátlanul drága jegyet, még teljesen alaptalan vádakkal meg is büntetik őket. Ráadásul két jegyem is volt. Az egyiket, amivel az eset történt,hiába kértem vissza. Nem adták oda, és mindezt azzal indokolták, hogy csatolniuk kell. Valóban?
Hová? Tudták jól, hogy panaszt akarok tenni, hiszen kifejtettem nekik, így valójában csak félhettek,hogy kiderül, hogy átvertek, és falsból adták a büntetést. A másik jegyem még mindig meg van.

Használni ezek után nem fogom, viszont a panasztételnél még jól jöhet. A vicc az egészben, hogy amikor befizettem délután a büntetést – nehogy még valami kis csellel tovább növeljék az összeget
–, nyilván BKK-val akartam menni, de az ellenőrök nem engedtek fel a csekkel a kezemben, hogy eljussak az irodájukig. Ha egyáltalán ellenőrök voltak… Merthogy a pénztáros nő közölte, hogy amikor lementem, és ellenőrizték a jegyem, akkor feltehetőleg nem nézték rendesen, merthogy valószínűleg biztonsági őrök voltak, nem ellenőrök. A kérdésemre, hogy akkor mégis miért viseltek BKK-s ellenőri karszalagot, csak annyit felelt, hogy mindig az van rajtuk.

Tehát akkor, ha lefelé megyünk, nem vagyunk kötelesek megmutatni a bérletünket, jegyünket? Hiszen a biztonsági őr ezek szerint nem e célból van ott. Akkor mégis miért nem engednek át minket, ha nem mutatjuk fel az utazásra jogosító eszközünket? Kik akkor ők valójában, és milyen jogokkal rendelkeznek? Ki az ellenőr és ki a biztonsági őr, ha ugyanazt a jelzést viselik? Rengeteg kérdés, de választ egyikre sem kapunk.
forrás:index.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |