< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Tarol a májgyulladás Évente 1,4 millió ember fertőződik meg a hepatitisz valamely típusával

| Mobile | RSS

Tarol a májgyulladás Évente 1,4 millió ember fertőződik meg a hepatitisz valamely típusával

2013. július 24. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Évente mintegy 1,4 millió ember fertőződik meg a hepatitisz (májgyulladás) valamely típusával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben közölt adatai szerint.

Mintegy 240 millió ember él a világon krónikus B típusú fertőzéssel, valamint 150 millióan krónikus hepatitisz C-vel. Európában 13 millióan élnek hepatitisz B-vel, 15 millióan hepatitisz C-vel. 2012-ben a WHO 126 országban végzett közvélemény-kutatást a betegség témakörében.

Ezek közül csupán 47 ország rendelkezett a betegség megelőzésére vonatkozó tervvel. A WHO kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a nem megfelelő egészségügyi felszerelésekre, ezek ugyanis nagy mértékben hozzájárulnak a betegség terjedéséhez.

A különböző hepatitisz-típusok (A, B, C, de a D és az E is) különböző májgyulladásokat okozhatnak, amelyek májcirrózishoz vagy májrákhoz vezethetnek. Az A és B típus ellen létezik oltás. A legtöbb érintettet krónikus B vagy C típusú hepatitisz fertőz meg. A krónikussá sohasem váló hepatitisz A a hiányos higiénia, például piszkos ivóvíz vagy mosatlan gyümölcs, zöldség révén, a hepatitisz B pedig testnedvcsere, tehát például vér vagy szexuális kontaktus révén terjed.

A hepatitisz C elsősorban olyan drogfogyasztók körében fertőz, akik az anyagot intravénásan veszik magukhoz és megosztják a tűt egymás között. A nem megfelelően tisztított eszközök miatt a tetoválások és a piercingek is veszélyforrást jelentenek. A WHO szerint problémát jelent, hogy sok érintett anélkül terjeszti a hepatitisz B-t vagy C-t, hogy egyáltalán tudna betegségéről.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 369 megnézve, 1 alkalommal mai nap |