< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Sértegette a felvetteket Orbán

| Mobile | RSS

Sértegette a felvetteket Orbán

2013. július 27. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Egyszerre szólta le a kormány által meghatározott minimumpontszámok alapján felvett hallgatókat és a jövő szakmunkásait a miniszterelnök. Orbán Viktor tegnap “közepes képességűnek” nevezte a szerdai ponthatárhúzás után 240 ponttal állami ösztöndíjas helyekre bekerült fiatalokat, akik helye szerinte inkább a szakképzésben lenne. A kormányfő támogatandónak ítélte az MSZP tervét a ponthatárok emeléséről, de az első év tandíjmentességének szocialista ötletéről nem ejtett szót.

Egyetértett Hiller István volt oktatási miniszterrel a Kossuth Rádiónak adott tegnapi interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök az MSZP-s képviselő csütörtöki bejelentésére reagált, amelyben Hiller közölte: a szocialisták 240-ről 260-ra emelnék a kormány által meghatározott minimális felvételi ponthatárt, amely alatt sem állami ösztöndíjas, sem tandíjas képzésre nem vehető fel senki. Másképpen indokolta viszont a változtatás szükségességét a kormányfő, mint az MSZP-s szakpolitikus. Orbán szerint ugyanis azért lenne szükség a ponthatáremelésre, mert a jelenlegi követelmény “egy közepes dolog”, márpedig közpénzből egyetemen taníttatni “középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes”. Ráadásul a kormányfő szerint az ilyen “közepes” diákoknak a szakképzésben lenne a helyük.

Hiller ezzel szemben arról beszélt, hogy a felvételi eredmények mellett a hallgatók az első év teljesítménye alapján érdemelhetnék ki a tandíjmentességet, azaz a szocialista politikus nem minősítette “középszerű teljesítménynek” egyetlen fiatal felvételi sikerét sem. A paradigmaváltást a volt miniszter úgy foglalta össze: az állam mindenkinek, aki teljesíti a felvételi követelményeket, biztosítaná a tandíjmentességet, majd a diákoknak kellene azt megtartaniuk a felsőoktatási intézmények által meghatározott tanulmányi követelmények alapján.

A 2008-as “szociális népszavazással” azonban a Fidesz éppen a teljesítményre alapozó felsőoktatással szállt szembe, látszólag a továbbtanulni vágyó fiatalok védelmében. Ám a 2010-es kormányváltás után a miniszterelnök már nem fogta vissza magát a volt és jelenlegi egyetemi, főiskolai hallgatók sértegetésében. Tavaly nyáron Orbán több tízezer diplomás munkanélkülit, a munkapiacon “értéktelen papírokkal” rendelkező, “romkocsmákban merengő” diplomást vizionált, miközben minden statisztikai felmérés azt bizonyítja: a képzetlen és az alacsony képzettségű lakosság körében a legnagyobb arányú a munkanélküliség, diplomával pedig még mindig könnyebben lehet elhelyezkedni és jobban lehet keresni.

A jogász végzettségű, a politikán kívül más kenyérkereső foglalkozást negyedszázada nem űző Orbán Viktor azonban 2010 óta hiába magasztalja fel úton-útfélen a “kétkezi munkát”, elszólásaiból az a kép alakul ki, hogy a szakmunkásokat sem tartja túl sokra. Idén márciusban például “antropológiai” – azaz embertani – problémaként állította be a szakképzésről szóló vitát, mert szerinte egyértelmű, hogy egyesek csak kétkezi munkára alkalmasak. Páratlan meglátását azonban nem fűzte tovább, így ma sem tudhatjuk, hogy a miniszterelnök szerint, aki például 240 pontot ért el a matematikából és fizikából az egyetemi felvételin, miért lenne alkalmasabb tetőfedésre vagy üvegfújásra.

Indulnak a pótfelvételik

Augusztus 12.-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények által kiírt pótfelvételi eljárásokra azoknak, akik a 2013. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek, de nem nyertek besorolást egyik intézmény által meghirdetett, idén szeptemberben induló képzésre sem. Az eljárás során csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni, augusztus 29.-ig pedig az újabb ponthatárhúzás után nyilvánosságra hozzák a pótfelvételik eredményeit. A meghirdetett képzési helyekről a www.felvi.hu oldalon, illetve közvetlenül az intézményeknél is lehet tájékozódni.

A jó szakember

– “Ma ezer- és tízezerszám vannak olyan diplomás fiatalok, akiknek van egy papír a kezükben, és azt hiszik, az ér valamit, holott az a keserű realitás, hogy a papír nem ér semmit a munkaerőpiacon. Ezért sürgős a beavatkozás, mert mindez rossz pályára állítja a fiatalokat, és rossz társadalmi folyamatokat is eredményez. Meg kell tudni mondani, milyen képzésnek van értelme, milyennek nincs, melyik ad a munkaerőpiacon használható tudást, melyik nem (…) a szakmunkásképzők, a szakképzés ügyét is be kell emelni a közéletbe. A melós fiatalokkal törődni kell, mert Magyarország a melósok nélkül nem lesz nyertes.” (2012. július, Fidelitas-konzultáció)

– “A szakképzésről szóló viták hátterében antropológiai kérdések állnak, emberfelfogásbeli különbségek vannak. Az a kérdés, hogy mérnökként vagy bölcsészként állunk hozzá a kérdéshez. Bizonyos embereknek meg kell mondani, hogy “Fiam, te a kezedből fogsz megélni, és nem valami ködös, jóisten tudja, milyen papírt kapsz, amiért majd a fizetésedet kéred!”. Ez egy becsületbeli ügy, a kommunista rendszer szakmunkásképzési rendszeréből lehet meríteni.” (2013. március, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fóruma)

– “Egy jó szakma felér egy diplomával. Most azonban már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával.” (2013. április, Szakma Sztár Fesztivál)

– “Nem vagyok ellene, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nem egyetemen, hanem egy másfajta képzésben, szakképzésben.” (2013. július 26., Kossuth Rádió)

Molnár Richárd / Népszava

Leave a Reply 181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |