< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Szigorú ellenőrzés – százezres bírságot is kiszabhat a hatóság

| Mobile | RSS

Szigorú ellenőrzés – százezres bírságot is kiszabhat a hatóság

2013. július 27. | 5 hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Erősödnek nyáron a fogyasztóvédelmi ellenőrzések több területen. Elsősorban a vízparti nyaralók, a strandok, az éttermek kerültek célkeresztbe, kezdődik ugyanakkor a Forma-1 is, ahol szintén komoly vizsgálódás várható, továbbá a Nemzeti Dohányboltok sem ússzák meg a revíziót.

A nyári idegenforgalmi ellenőrzések június elején kezdődtek. Eddig az első hónapról vannak adatok, eszerint a felügyelők 500 vendéglátóegységbe jutottak el, melyek 36 százalékában állapítottak meg valamilyen hiányosságot – adott áttekintést Fülöp Zsuzsanna a Kossuth Rádióban.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője a csütörtöki 180 percben hozzátette, hogy a jogsértések tekintetében nem javult a helyzet a tavalyi évhez képest, így az eladók a térfogatra értékesített italok és élelmiszerek esetén is belemérik a csomagolóanyagot a termék árába, illetve nem a kért mennyiséget szolgálják ki.

Az ellenőrzések során a vendéglátóegységeken a tájékoztatási szabályokat vizsgálják elsősorban, ugyanakkor próbavásárlások szükségesek, hogy meg lehessen állapítani az árfelszámítást és a mérőeszközök hitelességét – magyarázta.

A vízpartokon és a strandokon megjelentek különböző „mutatványos berendezések”, például ugráló várak – folytatta, amelyeknek megfelelő műszaki dokumentációval kell rendelkezniük. A fiatalkorúak védelme érdekében az alkohol-, illetve dohánytermékkel történő kiszolgálást is ellenőrizni kell – húzta alá.

Nemzeti Dohányboltok

A szóvivő a Nemzeti Dohányboltokkal kapcsolatban kifejtette: a hatóság kétirányú ellenőrzést végez, egyrészt azokat a tájékoztató előírásokat vizsgálja, amelyeket az új jogszabály rögzít, másrészt annak a tilalomnak a betartását teszteli, hogy a 18 éven aluliakat kiszolgálják-e a trafikokban.

Az elmúlt két hét során több mint kétszáz ellenőrzést folytatott le az NFH, ebből 118 esetben fiatalkorúak bevonásával próbavásárlásokat hajtottak végre: 17 alkalommal történt meg a tiltott kiszolgálás, 34-szer pedig, bár nem jutott cigarettához a tinédzser, nem küldték ki a boltból. A korábbi évek tendenciájához képest ez előrelépés – mutatott rá.

A szankciókra rátérve elmondta: a kiszolgálás kötelező bírságkiszabást vonz magával, melynek összege kis- és középvállalkozások esetében 15 ezer forinttól 500 ezerig terjedhet, egyéb vállalkozásoknál magasabb lehet az összeg, mérlegelés alapján határozzák meg. Ha a kereskedő kiszolgálja a kiskorút, akkor automatikusan 30 napra megtiltják számára, hogy dohányárut forgalmazzon. Ha később ismét megszegi a szabályokat, akkor 30 napra be kell zárnia az üzletet.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is figyelemmel kíséri a sajtóban, illetve az interneten megjelenő rossz tapasztalatok beszámolóit, melyek alapján aztán célzott ellenőrzések formájában fellép.

Gyulai: kemény ellenőrzések

Gyulai Zsolt a Ma reggelben elmondta: az általa vezetett Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt. feladata, hogy az elkövetkezendő években kezelje a koncessziós szerződéseket, kapcsolatban legyen a koncessziótulajdonosokkal és keményen ellenőrizze őket a NAV-val és a fogyasztóvédelmi hatósággal közösen.

Gyulai Zsolt elmondta, második körben 1417 helyre írtak ki pályázatot. Több mint 500 helyre 2600 pályázat érkezett, és 800 település maradt ellátatlanul. Ezeken a helyeken azonban az önkormányzat javaslata alapján jelölik ki a kereskedőket, amit sokan elvállaltak, így ezeken a helyeken is megindulhat értékesítés.

A vezérigazgató arra a kérdésre, hogy a Sziget Fesztiválon megoldott lesz-e a dohányárusítás, azt mondta: a rendezvény környékén lévő Nemzeti Dohányboltokban lehet majd megvásárolni a cigarettát.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 1382 megnézve, 1 alkalommal mai nap |