< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Négyszer annyit keres Áder, mint román kollégája

| Mobile | RSS

Négyszer annyit keres Áder, mint román kollégája

Négyszer annyit keres Áder, mint román kollégája Bolgár vagy román kollégájához képest igen jól keres a magyar köztársasági elnök, a szlovák államfő viszont másfélszer annyit vihet haza, mint Áder János.

Kétszer annyit keres Áder János, mint bolgár kollégája. A kelet-európai államfők fizetési rangsorát Ivan Gasparovic szlovák elnök vezeti, a sor végén a szerény javadalmazást kapó román Traian Basescu kullog, aki 408 ezer forintnak megfelelő összeget vihet haza – adta hírül a Borsinline.

Érdekes összeállítást készített a bumm.sk nevű szlovákiai magyar hírportál. Az újság ugyanis alaposan belenézett a kelet-európai blokk államfőinek zsebébe: ki mennyiért végzi a munkáját?

Az eredmény meglepő, ugyanis nem a régió legfejlettebb országában lehet a legjobban kaszálni, hanem Szlovákiában. Ivan Gasparovic államfő fizetése ugyanis az egyéb juttatásokkal együtt pontosan havi 7844 euró (azaz 2,326 millió forint). Nem sokkal marad el ettől az összegtől Csehország és Litvánia elnöke sem. Milos Zeman 2,128 millió forintnak megfelelő koronát, Dalia Grybauskaite pedig ugyanennyi forintnyi litast kap.

A dobogósok után következő három államfő nagyjából ugyanannyit keres: Borut Pahor szlovén, Áder János magyar és Toomas Hendrik észt elnök fizetési jegyzékén is nagyságrendileg 1,5 millió forint szerepel.

A lista végén lévő államfők fizetése viszont már nem éri az egymillió forintot. Meglepő módon Traian Basescu román elnök bére mindössze 408 ezer forint, ennél még egy magyar országgyűlési képviselő is többet vihet haza.

Szintén érdekes a lista másik része is, amelyben a helyi átlagfizetésekhez hasonlították a béreket. Ezek alapján Áder hétszer több pénzhez jut, mint egy átlag magyar állampolgár. A legnagyobb különbség ezen a téren Litvániában (tizenkétszeres), illetve Szlovákiában (tízszeres) tapasztalható.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |