< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hiába próbál szigorkodni Lázár

| Mobile | RSS

Hiába próbál szigorkodni Lázár

2013. július 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Bár Lázár János államtitkár a kiskorúakat kiszolgáló trafikok 48 órán belüli bezárását követelte, a gyakorlatnak köze nincs ehhez a szigorhoz: csupán a dohányeladást kell felfüggesztenie a törvénysértő dohányboltosoknak, például alkoholt továbbra is árulhatnak. Ráadásul a szankció csak 30 napra szól, utána minden mehet régiben. Egyelőre két trafik esetében rendelt el forgalomkorlátozást a fogyasztóvédelmi hatóság, ám még negyven eljárás van folyamatban.

“A korlátozás harminc napra szól, és csupán a dohánytermékek forgalmára vonatkozik, alkoholt és minden mást továbbra is árusíthatnak a trafikosok” – mondta el lapunknak Perger Mónika, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője azzal kapcsolatban, hogy két nemzeti trafikban átmenetileg fel kell függeszteni a dohányeladást, mert nemhogy nem küldték ki a 18 éven aluliakat a boltból, de még cigarettát is adtak volna nekik. A vétkes trafikosok a fogyasztóvédők úgynevezett próbavásárlásos ellenőrzésén akadtak fel. Az NFH tájékoztatása szerint nagyjából negyven olyan eljárás van még folyamatban, ahol a bírság befizetése mellett várhatóan a forgalmazás felfüggesztését is elrendelik.

Ez a büntetés azonban köszönőviszonyban sincs azzal a szigorral, amelyet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár vetített előre július közepén. A Kormányzati Információs Központ közleményében akkor azt olvastuk: ha bebizonyosodik, hogy kiskorút szolgáltak ki dohányáruval, akkor a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. a törvény szellemében eljárva, 48 órán belül az érintett kiskereskedelmi egységek koncesszióját vonassa vissza”. Hozzá kell tenni, erre jelenleg nem nagyon lenne lehetősége a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épületében működő állami társaságnak, ugyanis a törvény kimondja: csak abban az esetben vehetik el a koncessziót, ha “a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül legalább három különböző alkalommal a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységgel összefüggő szabályokat megsértette”. Kíváncsiak voltunk, lenne-e lehetőség mégis a koncesszió elvételére az egyszeri törvénysértésnél is, illetve hogy miért nem tesznek eleget Lázár János kívánságának, ám lapzártánkig nem kaptunk választ a ND Nonprofit Zrt. sajtóosztályától.

Az NFH a törvény július elsejei hatályba lépése óta 274 ellenőrzést folytatott le, amely során fiatalkorúak kíséreltek meg dohányt vásárolni, és 38-szor, az esetek 14 százalékában tapasztaltak törvénysértést az ellenőrök. Továbbá 72 esetben, vagyis minden negyedik trafikban nem szólították fel a 18 éven aluli személyt arra, hogy hagyja el az üzletet. De nem csupán ezzel volt gond: sok helyen hiányoztak a törvény előírta bolti elemek, illetve több trafikos nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének sem.

Ugyanakkor a trafikosok nem igazán szeretik, ha üzletükkel kapcsolatban piszkálják őket, legalábbis erről tanúskodik az az eset, ami tegnap az ATV riporterével történt. A televízió portálján arról számoltak be, hogy az ország egyik leghíresebb trafikosa, a szalkszentmártoni duplatrafikot működtető vállalkozó elvette egyik munkatársuk kameráját, és megpróbálta megütni a munkáját végző újságírót. Az ATV azért látogatott el Szalkszentmártonba, mert mint lapunk is beszámolt róla, a 4000 fős Bács-Kiskun megyei település két trafikja egymás mellett, ugyanabban a családi házban kapott helyet.

Vizsgálják ki a “kormányzati korrupciót”!

“Egy szűk gazdasági érdekcsoport tartja karmaiban az államot, amit Orbán Viktor és a haverjai irányítanak” – mondta Szabó Tímea, az Együtt-PM szövetsége társelnöke a Legfőbb Ügyészség előtt, majd felszólította Polt Pétert: indítson vizsgálatot az “állami korrupciós ügyekben”. A független képviselő a legfőbb ügyész által vizsgálandó ügyek között emelte ki a trafikpályázatokat és a földpályázatokat. Majd emlékeztetett: a Transparency International legutóbbi jelentése szerint a magyarok többsége tudja és látja, hogy elhatalmasodott hazánkban a korrupció.

A rablók kedvelt célpontja a dohánybolt

Fegyverrel raboltak ki egy trafikot a fővárosban, az I. kerületi Batthyány utcában hétfő este – közölte honlapján a rendőrség. Egy fiatal férfi megfenyegette és a bevétel átadására szólította fel a trafik alkalmazottját, majd elmenekült a helyszínről. A rabló ellenállás nélkül szerezte meg zsákmányát, a fegyvert nem használta, személyi sérülés nem történt. Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy bűnözők célpontjává vált egy trafik: néhány nappal a júliusi indulás előtt Pécs belvárosában, a Szabadságot úton törtek be egy nemzeti dohányboltba, ahonnan nagyjából félmillió forint összértékű árut loptak el.

F-Cs. J. / Népszava

Leave a Reply 882 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: