< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Még sincsenek biztonságban a nyugdíjpénzek?((((( Still not safe for pension funds?

| Mobile | RSS

Még sincsenek biztonságban a nyugdíjpénzek?((((( Still not safe for pension funds?

Még sincsenek biztonságban a nyugdíjpénzek?

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) ajánlást tett közzé, amely arra hívja fel a nyugdíjpénztártagok figyelmét, hogy a nyugdíjpénzeket esetükben semmilyen biztosítási alap nem védi, egyedül ők viselik a kockázatot azután, hogy milyen befektetési portfóliót választanak. Nem kizárt, az ajánlás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfeleket az állampapír-befektetés irányába terelje – írja Az Én Pénzem pénzügyi portál.

A PSZÁF új ajánlást tett közzé a nyugdíjpénztárak számára, melyben a pénztáraknak azt javasolja, hogy hívják fel a figyelmet a nyugdíjpénztári portfólióválasztás kockázataira. Míg a magánnyugdíjpénztáraknál jogszabály rendelkezik arról, milyen életkorban, melyik összetételű befektetéseket válasszon a tag, az önkéntes pénztártaknál szabad a választás, ami a felügyelet szerint a tagok számára fokozott kockázatvállalást jelent. Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül összesen 16 kínál 57 féle választható portfóliót tagjainak – írja az Én Pénzem pénzügyi portál.

A PSZÁF sulykolja, hogy a választható portfóliós rendszer működése során vállalt befektetési kockázatok viselése kizárólag a tagot terheli, pénztári kockázatokat csökkentő védelmi rendszerek (OBA, BEVA) nem állnak rendelkezésre. A portál iparági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a cél a nyugdíjpénzek állampapírokba terelése lehet (Már így is állampapírokban van az ilyen jellegű befektetések 60 százaléka). Sokan pedig attól tartanak, hogy a vége úgyis az önkéntes pénztárak bedarálása lesz.

A PSZÁF-ajánlás részleteiről és a nyugdíjpénztárak véleményéről bővebben itt olvashat.
forrás:hvg.hu

Still not safe for pension funds?

The Financial Market Authority (FSA) issued a recommendation that calls for pension fund members that the pension funds in their case is not protected by any insurance fund, then they alone bear the risks, how to choose an investment portfolio. It is quite possible, the recommendation is intended to steer customers towards investment in government securities – wrote my money financial portal.

The FSA has published a new recommendation to the pension funds for which the funds shall proposes to call the attention of the pension fund portfolio selection risks. While private pension funds law provides for what ages, which invested constituted to select a member of the volunteer cashier than a free choice, which means increased risk-taking for members under surveillance. Voluntary pension funds, a total of 16 members with 57 selectable portfolio – I write for money financial portal.

The FSA drills into us that wearing investment risks undertaken during the optional portfolio system works entirely with the Member, risk mitigation fund defense systems (OBA, BEVA) are not available. The portal citing industry sources says that the purpose of pension funds in government securities to steer (I already have 60 percent of government securities of such investments). Many people are afraid that the end you will be voluntary funds bedarálása.

The details of the FSA recommendations and opinions on pension funds, read more here.
Source: hvg.hu

Leave a Reply 1200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |