< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mézdrágulás lesz a méhpusztulásból

| Mobile | RSS

Mézdrágulás lesz a méhpusztulásból

2013. július 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Akár 20-30 százalékkal is emelheti a méz árát a tavaszi méhpusztulás – mondta az Inforádiónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki szerint nem elegendő, hogy az Európai Unió két évre betiltotta a vetőmagok védelmét szolgáló, de a méhekre veszélyes csávázószereket.

Mészáros László, az OMME vezetője szerint azért kevés a neonikotinoid csávázószer két éves betiltása, mert a toxikus anyagok bekerülhetnek a talajba, megmérgezhetik a felszíni vizeket. A szántóföldkultúrában nincs annyi pénz és humánerőforrás, hogy az anyagok által okozott károkat felmérjék.

Itthon nem gyilkolt a csávázószer
Egy márciusi hír szerint Magyarországon nem volt méhpusztulás neonikotionid csávázószerek használatakor, és ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai is alátámasztják. Az Európai Bizottság azért kívánta szabályozni a Magyarországon is széles körben használt növényvédő szernek a felhasználást, mert elképzelhető egyes tagországokban a szer a méhpusztulás oka. Akkor még csak vizsgálatok zajlottak a szer tiltásáról és tagországok is megosztottak voltak a kérdésben. A megosztozottság oka az volt, hogy ha kivonják ezeket a szereket, akkor a kukorica, napraforgó és repce védelem nélkül marad

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz hasonlóan a méhészek is úgy gondolják, a kutatásokat a gyártó cégeknek kötelességük elvégezniük és megnyugtatniuk a mezőgazdaságban dolgozókat, hogy nincs káros hatása a szerüknek. Az agrokemikáliák teljes kivonását Mészáros László is elképzelhetetlennek tartja, azonban az elővigyázatosságra nagyobb hangsúlyt kell fordítani, és bizonyos vizsgálatokat el kell végezni.

A méhpopuláció a tavaszi vizsgálatok alapján 20-30 százalékkal csökkent, a méhek termelőképessége 50 százalékra esett. A méhészek a megmaradt állományokat egyesítették, és így tudták fenntartani magukat. Mészáros László szerint ez látszódik majd a méz mennyiségén és árán is. Szerint korábban kellett volna foglalkozni ezzel a problémával.

forrás:index.hu

Leave a Reply 1331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: