< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Jelentős változás Budapesten – Ezzel sokak idegeit borzolták Csapás a biciklis forradalomra?

| Mobile | RSS

Jelentős változás Budapesten – Ezzel sokak idegeit borzolták Csapás a biciklis forradalomra?

2013. augusztus 1. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kerékpáros forradalom zajlik a fővárosban, a biciklisek száma idén nyáron rekordot döntött. A rendőrség razziázik és büntet, miközben a baleseti statisztikák maguktól javulnak. Mit ér a sisak a bajban, és miért kötelező a csengő? Válaszok a csütörtökön utcára került Heti Válaszban.

Igazi bringás város lett Budapest az elmúlt években, de a kerékpározás növekvő népszerűsége a konfliktusokat is megszaporította. A városi bringások idegeit felborzolta, hogy júliusban a BRFK háromnapos fokozott ellenőrzést tartott a belvárosban a „közlekedés biztonságának javítása” érdekében. A rendőrség az akciót sikeresnek minősítette, mivel „minden negyedik ellenőrzött két keréken közlekedő megszegett valamilyen szabályt”. A razzia indokoltságát egy szörnyű motoros baleset miatt is igazolva látták. Ezzel szemben felvethető: tényleg a közlekedők biztonságát szolgálja, hogy a rendőrség a Dohány utcában ellenőrzi, van-e csengő és prizma a biciklin? Vagy csupán a fegyelmezés és a bírságolás a cél?

Elképzelhető, hogy a kerékpározás körüli konfliktusokra rendőrségi vegzálás és a „bringás forradalom” megfojtása lehet a válasz. Pedig a statisztikák nem igazolják a közkeletű aggodalmakat. A halálos balesetek száma 2002 és 2012 között felére csökkent a kerékpárral közlekedők esetében. A súlyos kerékpáros balesetek száma stagnált az elmúlt évtizedben, csupán a könnyű balesetek mutatnak enyhe növekedést. Vagyis hiába lett rövid idő alatt sokkal több – sokszor gyakorlatlan bringás – az utakon, a helyzet nem romlik, hanem javul.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |