< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sok pénzhez juttatja a kétharmad Schifferéket

| Mobile | RSS

Sok pénzhez juttatja a kétharmad Schifferéket

Sok pénzt és felszólalási lehetőséget jelent az LMP-nek, hogy a Fidesz támogatta a frakcióalakításukat. Mint arról beszámoltunk, szeptembertől újra lesz képviselőcsoportja a pártnak, miután az Országgyűlés még a rendkívüli nyári ülésszak vége előtt elfogadta a házszabály módosítását.

E szerint a jövőben már három – ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző – képviselő is alakíthat frakciót. Az ökopárthoz tartozó képviselőknek február 11-én kellett a függetlenek közé ülni, mert a frakció létszáma az előírt 12 alá csökkent. Az ellenzéki párt színeiben politizáló Schiffer András, Osztolykán Ágnes, Mile Lajos, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia, valamint Ertsey Katalin azóta várta, hogy javukra döntsön a kétharmad. Bár segítségükre volt, hogy az Alkotmánybíróság még áprilisban kimondta: azokat a képviselőket, akiknek pártja átlépte az ötszázalékos küszöböt, mindenképp megilleti a frakcióalakítás joga, a végső szót mégis a parlamenti többségnek kellett kimondani.

A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget, azaz 5,8 millió forintot vehetnek igénybe, ami képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj 60, az ellenzékiek esetében 90 százalékával kiegészül. A független képviselők viszont a 232 ezer forintos alapdíjuknál csak 5 százalékkal nagyobb összeget vehetnek igénybe kiadásaikra. A frakciókkal ellentétben ráadásul a független képviselőknek nincs lehetőségük napirend előtti felszólalásra, de az interpellációs lehetőségeik is korlátozottak. Miután a házszabály alapján minden frakciónak az összes bizottságban helyet kell kapnia, az LMP-s képviselők szeptembertől személyenként akár két-három testületben is szerepet vállalhatnak, függetlenként ezzel szemben csak egy-egy bizottsági hely illette meg őket. A bizottsági részvételért havi 162.330 forint jár a képviselői alapdíj mellé, míg a második bizottsági tagságért újabb 57.975 forint. Az alapdíjat választókerületi pótlék és a vidéki képviselők esetében lakhatási támogatás egészít ki.

Az LMP frakcióvezetője egyébként a múlt héten – ki tudja milyen meggondolásból – egyetlen ellenzéki képviselőként elment a Fidesz házi eseményeként emlegetett Bálványosi Nyári Szabadegyetemre. Schiffer több vitában is részt vett Tusványoson: az egyik alkalommal Semjén Zsolt társaságában sorolta az Európai Unióval kapcsolatos kifogásait.

F.Á. / Népszava

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |