< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: KSH: 246 millió euróval nőtt a külkereskedelmi többlet

| Mobile | RSS

KSH: 246 millió euróval nőtt a külkereskedelmi többlet

2013. augusztus 2. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az év első öt hónapjában a külkereskedelmi forgalom volumene megközelítően 2,5 százalékkal bővült. Növekedett a feldolgozott termékek, a gépek és szállítóeszközök kereskedelmének, valamint az energiahordozók behozatalának volumene.

Az idei év első öt hónapjában a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 2,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A kivitel értéke 9973 milliárd forint (33,7 milliárd euró), a behozatalé 9047 milliárd forint (30,6 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 925 milliárd forintot (3,1 milliárd eurót) tett ki, 87 milliárd forinttal (246 millió euróval) többet, mint egy évvel ezelőtt.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2013. január-májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva importban 1,5 százalékkal, az exportban 0,6 százalékkal csökkent. A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz, valamint a dollárhoz viszonyítva alig változott.

A gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,4 százalékkal bővült 2012. január-májushoz képest. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene megközelítette, az importé meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. Továbbra is számottevő bővülés jellemezte a közúti jármű és – az autóipari beszállításoknak köszönhetően – a villamos gép, készülék és műszer kivitelét.

Ezzel szemben az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelme nem érte el az egy évvel ezelőtti szintet, bár az utóbbi két hónapban volumennövekedést regisztrált a KSH.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,1, az importé 4,2 százalékkal haladta meg a 2012. január-májusi időszak szintjét. Az árufőcsoport kereskedelmében legnagyobb részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele átlag körüli mértékben növekedett, ugyanakkor behozatala tizedével maradt el a bázisszinttől. Az új vegyipari beruházások következtében dinamikusan bővült a műanyag-alapanyag, valamint a kisebb részarányú illóolaj, illat- és tisztítószerek mindkét irányú forgalma. A szerves vegyi
termék kivitelének, valamint vas és acél, továbbá az egyéb fémtermék behozatalának volumene jelentősen nőtt.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,1 százalékkal haladta meg az előző év első öt hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék májusi behozatalában – a forintárak csökkenése mellett – jelentős növekményt mértünk, így az időszak egészére importvolumene csaknem tizedével bővült. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene továbbra sem érte el a bázisszintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,7, az importé 4,8 százalékkal csökkent 2012 első öt hónapjához képest. Az árufőcsoport kivitelének negyedét képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene harmadával csökkent: a kukoricakiszállítások nagymértékű visszaesését a búzaexport növekménye nem tudta ellensúlyozni. Ugyanakkor számottevő növekedés jellemezte az állati takarmány és az élő állat kivitelét, valamint a tejtermék és tojás, továbbá a zöldségféle és gyümölcs mindkét irányú kereskedelmének volumenét.

Az első öt hónapban az export 76, az import 70 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival; a kivitel volumene 2,1, a behozatalé pedig 0,4 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 155 milliárd forinttal 1314 milliárd forintra nőtt.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 3,5, az importé 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 389 milliárd forint volt, 68 milliárd forinttal több, mint 2012. január-májusban

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |