< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Választ vár a Fidesz: valóban összefogtak a médiamogulok?

| Mobile | RSS

Választ vár a Fidesz: valóban összefogtak a médiamogulok?

Választ vár a Fidesz: valóban összefogtak a médiamogulok?

Választ vár a Fidesz a Sanoma Media Budapest Zrt. vezérigazgatójától, Szabó Györgytől arra, igaz-e, hogy pénzügyileg és politikailag is torzítani akarja a magyarországi médiapiacot.

Kocsis Máté egy július 25-ei MNO-cikkre hivatkozott, amely szerint június végén egy budai étteremben gyűltek össze egyes magyarországi médiavállalatok vezetői, hogy a reklámadóról egyeztessenek. Szabó György nemcsak pénzügyileg szándékozná átrendezni a magyarországi médiapiacot, hanem a választások nyílt befolyásolására is kísérletet tenne az olvasók és a nézők megtévesztésével – értékelte a sajtóhírt a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve: az információk szerint a többi médiavezér – „talán egy kivétellel” – nem volt partner Szabó György elképzeléseihez.
Fidesz: semmilyen érdemi cáfolat nem érkezett

Az ügy érdekességének nevezte továbbá, hogy az elmúlt tíz napban semmilyen érdemi cáfolatot nem adott a sanomás vezérigazgató, sőt – mint mondta – „manapság a médiavilágban arról vannak újabb információk”, hogy Szabó György öt pontból álló akciótervet készített „a hazai médiavilág pénzügyi és politikai torzítására”. Kocsis Máté mindezek alapján azt kérdezte Szabó Györgytől, igaz-e, hogy a magyarországi médiapiac torzítására készül egy ötpontos akciótervvel. Ha igen, mit tartalmaz ez az öt pont, igaz-e, hogy politikailag is befolyásolni akarja a választásokat, és igaz-e, hogy kiváló kapcsolatot ápol Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel – tette fel kérdéseit a Fidesz politikusa.
Öt témát tárgyaltak meg

Portálunk július 25-én számolt be róla, hogy hírműsort indít augusztus 20-án a Story4. Az MNO értesülései szerint a csatornán kormányellenes műsorokat sugároznak majd a közlejövőben. A Sanoma Media Budapesthez tartozó csatorna vezérigazgató-helyettese, Borsány-Gyenes András állítása szerint a műsor hat-nyolc témát dolgozna fel, azonban jellegét tekintve nem híradó lenne, sokkal inkább információs magazinműsor. Az Indexnek a vezető azt mondta, célközönségük nem az értelmiség lenne, hanem „mindenki, aki szeretné tudni, hogy mi történik vele a mindennapjaiban.

Az „információs magazinműsor” tervezett startolása előtt mintegy két hónappal, június 25-én a budai Mezzo étteremben összejöttek egyes magyarországi médiavállalatok és -ügynökségek vezetői, az egymással egyébként rivalizáló társaságokat a reklámadó, pontosabban annak híre hozta össze – tudta meg az MNO. A megbeszélésen az Axel Springert Bayer József, a Mindshare-t Somlói Zsolt, a Mediaedge CIA-t Gulyás János, a TV2-t Simon Zsolt, az Aegis Csoportot Schiffer Ferenc, az OMG-t Mező László, az RTL-t Dirk Gerkens, a Sanomát Szabó György, a PanMedia–IPG csoportot Bognár Tamás, az Initative Mediát Németh Béla, a Ringiert Mihók Attila képviselte. A társaság információink szerint öt témát tárgyalt meg, ebből három a reklámadóról szóló tárgyalások technikai részét érintette, kettő viszont direkt politikai természetű volt.

A résztvevők arról döntöttek, hogy mostantól minden politikai kérdésben saját eszközeikkel a kormány ellenében foglalnak állást, nagy felületet adnak az ellenzéknek, és előnyben részesítik a kabinetet érintő negatív híreket. Vagyis itt már nemcsak a reklámpiac, hanem a közélet, ha úgy tetszik a választások befolyásolása a cél. Azaz felsejlik, hogy a vélt anyagi veszteség hatására a gyakran hivatkozott törvényesség és jogállamiság eszméje háttérbe kerül. Minderre magyarázatként szolgálhat, hogy úgy tudjuk: ennek a kormányellenes állásfoglalásnak a megbeszélésen a sanomás Szabó György volt a leghangosabb szószólója. A Moszkvában szerzett diplomával rendelkező Szabó – sajtóberkekben mindenki által tudott – remek szocialista kapcsolatokkal büszkélkedhet. A cikk ide kattintva érhető el.
Szanyi nem hisz benne

A médiaszerepléseiben sajátos hangot megütő Szanyi Tibor is hallott a reklámadó-ellenes összefogás híréről, de komolytalannak és a jobboldal kitalációjának tartja. „Ebben az országban van helye annak, hogy kibontakozzon valamiféle szabad sajtó, ha valaki ilyesmin töri a fejét, azt mi maximálisan üdvözöljük. Ezzel együtt úgy látom, hogy a Fidesz, az MNO és a Hír Tv sajátos üldözési mániában szenved, lényegében veszve érzik a hazugságmonopóliumukat, ami, úgy látszik, ilyen egészen agyament összeesküvés-elméletbe torkollott. Sok sikert hozzá, hétvégén még sokat lehet ezen agyalni” – fogalmazott az MSZP elnökségi tagja.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |