< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Megint malaca volt a Pick Szegednek

| Mobile | RSS

Megint malaca volt a Pick Szegednek

2013. augusztus 8. | hozzászólás | Sport

Egyhetes kemény alapozó edzéssel készült a Pick Szeged a közelgő kézilabda idényre. A szerbiai magaslati edzőtáborban Juan Carlos Pastor, a spanyol válogatottat korábban világbajnoki címre vezető edző a tikkasztó hőségben is megdolgoztatta fiait, akik nem titkolják, az MKB Veszprém babérjaira törnek.

Megerőltető egy héten vannak túl a szegedi kézisek, ám a magaslati edzőtáborral még távolról sincs vége a nyári alapozásnak. Juan Carlos Pastor alaposan megdolgoztatja a játékosokat, akiket – saját elmondásuk szerint – esténként nem kell álomba ringatni. A csapat egyik legrutinosabb játékosa, Balog Zsolt túl van már pár keményebb felkészülésen, de a mostani még őt is nagyon kifárasztotta.

A megújult Pick Szeged férfi kézilabdacsapata egy hetet töltött a szerbiai Kopaonikon, ahol a felkészülés első része zajlott. Ha a kánikula elől próbáltak elrejtőzni Ancsinék, ez a próbálkozásuk sikertelen maradt, ugyanis a magaslaton is 30 fok körüli volt a hőség.

A játékosok, így Vadkerti Attila is azt emlegetik, hogy igen kemény napokon vannak túl, de valamennyien azt remélik, hogy a munka meghozza majd a gyümölcsét. Juan Carlos Pastor vezetőedző – akit mindenki Misternek szólít – és segítője, Krivokapics főleg az erőnléti felkészítésre helyezte a hangsúlyt, de a taktikai elemek begyakorlására is maradt idő.

Amire annál nagyobb szükség van, mivel egy hónap múlva már BL-selejtezőt játszik a Pick Szeged. Ráadásul az új edző, s az alaposan átalakult játékoskeret miatt nyilván mást fog játszani a Tisza-parti együttes, mint tavaly. Úgy hírlik, a “Mister” nagyon határozott, de feltűnően türelmes játékosaival, mindent lépésről lépésre elmagyaráz fiainak, majd be is gyakorolják az egyes elemeket.

A legtöbb játékos üdítő élményként említi, hogy noha az edzések fárasztóak, de nem egyhangúak, s a legkevésbé sem unalmasak. Ráadásul Pastor mester a pihenésre, s a csapatösszetartásra is gondol. A napokban például kirándultak, s egy patak partján malacsütéssel egybekötött taktikai értekezletet tartottak. De még ezzel sem volt vége a napnak – mesélte Balog Zsolt -, az esti lefekvés előtt videóztak egy jót. Persze nem filmet néztek, hanem néhány taktikai fogást gyakoroltak elméletben.

Az már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy a játékosok nagyon respektálják mesterüket. Érthető, hiszen a spanyol szakember nagy nemzetközi rutinnal rendelkezik, ráadásul komoly sikereket ért el eddigi klubcsapatával, a Valladoliddal, valamint a spanyol válogatottal. A most 45 éves szakember 1995 óta dolgozott szülővárosa, Valladolid csapatánál, s az anyagi gondokkal küzdő klub most nyáron volt kénytelen elengedni őt. Irányításával az egyesület az elmúlt tíz évben rendre az első öt hely valamelyikét szerezte meg a spanyol pontvadászatban.

Pastor kétszer nyert Király kupát a Valladoliddal, 2005-ben és 2006-ban, valamint kétszer volt második, 2000-ben és 2011-ben. A nemzetközi sikerek sem kerülték el csapatával, 2009-ben KEK-et nyert, emellett még kétszer játszhatott döntőt, 2004-ben és 2006-ban. 1999-ben finálét játszott az EHF kupában a Valladoliddal. A Pick Szeged ellen eddig hat tétmeccset játszott, három győzelem és két döntetlen mellett mindössze egyszer kellett elhagynia vesztesen a pályát Pastornak.

A spanyol válogatott élére is kinevezték 2004-ben és három világversenyről is éremmel tért haza a nemzeti csapattal. A 2005-ös tunéziai világbajnokságon aranyérmet, a 2006-os svájci EB-n ezüstöt, a 2008-as pekingi olimpián pedig bronzérmet szerzett a spanyol válogatottal, amelyet 2008-ig irányított.
Mint Mezei Richárd, a Pick Kézilabda ZRT vezérigazgatója a delmagyar.hu-nak elmondta: Pastorral közösen építik a jövő csapatát és messzire tekintenek.

Céljuk egy olyan bázis megteremtése, amely Európa vezető klubjaira jellemző. Ennek értelmében nem csak a felnőtt csapatra koncentrálnak, hanem az utánpótlásra is, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy kialakuljon egy “Pick-piramis”, amelynek természetesen a nagycsapat lenne a csúcsa. BL-selejtezős ellenfelük, a Metalurg Szkopje komoly játékerőt képvisel, ugyanakkor a nyári igazolásoknak köszönhetően a szegediek is alaposan megerősödtek. A klubvezetés számára egyértelmű cél a főtáblára jutás.

Mezei elmondta azt is, hogy szerencsés helyzetben van a Pick Szeged, mert a klubtulajdonos jóvoltából biztos a helyzetük, illetve olyan támogatói körrel rendelkeznek, amely biztosítja a megfelelő működéshez szükséges feltételeket. Minden korábbinál szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani a szurkolókkal. Máris elkezdték árusítani az új szezonra szóló bérleteket, s a belépőkhöz minden szurkoló kap majd ajándékba egy kék színű csapatmezt is, hiszen a vezetők szeretnék kékbe öltöztetni a drukkereiket.

Az is a szurkolóknak szóló kezdeményezés – amit mellesleg a Győri ETO lányai már régóta csinálnak -, hogy nyílt edzéssel kezdték a felkészülést az őszi szezonra, amelyen a szurkolók megismerhették az új fiúkat: Ilyést, Mindegíát, Parrondót és Vranjest, valamint az edzőt, Juan Carlos Pastort és segítőjét, Marko Krivokapicsot.A Pick Szeged egyébként augusztus 3-áig edzőtáborozik Szerbiában, a jövő héten, augusztus 7-én pedig Németországban, a Löwen otthonában lép pályára. Az első szegedi edzőmeccset augusztus 10-én, szombaton 17 órakor a Temesvár ellen vívja a kétszeres magyar bajnok.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: