< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Pintér: szeptember elsejétől büntetik a hamis segélyhívásokat

| Mobile | RSS

Pintér: szeptember elsejétől büntetik a hamis segélyhívásokat

Szeptember elsejétől szabálysértésnek számítanak a segélyhívó számokra érkező hamis bejelentések. A rendőrség ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki – közölte a belügyminiszter Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján.

Pintér Sándor elmondta, az egységes segélyhívó rendszer jelenleg négy megyében működik kísérleti üzemmódban, és a 2012 decembere óta vezetett statisztikák szerint a hívások több mint 60 százaléka obszcén, rosszindulatú kapcsolatfelvétel, nem segélyhívás.

A belügyminiszter hozzátette: nyolcszáz munkatársat vettek fel a központok kezelésére, képzésük jelenleg is folyik. Felkészítésükhöz felhasználják a Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében szerzett tapasztalatokat, illetve a gyakorlati alkalmazás során felmerült igényeket beépítik a rendszer végleges változatába.

Pintér Sándor elmondta: a rendszer várhatóan jövő évben már “szolgálatba áll”, és egyetlen hívás elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök, a katasztrófavédelem és a mentők megfelelő egységei induljak el egy-egy eseményhez.

A belügyminiszter újságírói kérdésre közölte: obszcén felhívásokra nem reagálnak, de egy bombabejelentés kapcsán a rendőrség elvégzi a feladatát. “De egy bombával való hamis fenyegetés könnyen bűncselekmény lehet, és az elkövető számíthat rá, hogy bekopognak hozzá a rendőrök” – fogalmazott.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |