< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Szertefoszlott „kék álmok”

| Mobile | RSS

Szertefoszlott „kék álmok”

2013. augusztus 8. | 1 Hozzászólás | Nav

A NAV pénzügyi nyomozói befejezték a nyomozást a hamis vágyfokozó szereket forgalmazó békéscsabai bűnszervezet ügyében és vádemelést javasolnak a Békés Megyei Főügyészségnek.
Békéscsaba belvárosában 2012 áprilisában értek tetten egy 55 éves férfit, amint éppen hamis gyógyszerkészítményes küldeményeket adott át egy futárszolgálat sofőrjének. A férfi lakásán tartott házkutatáskor egy webáruház számítógépes nyilvántartását és annak teljes készletét, több mint 206 ezer hamis, illetve Magyarországon nem forgalmazható készítményt, nagy mennyiségű potencianövelőt, hozzávaló papírdobozokat, hologramos matricákat, magyar nyelvű használati utasításokat találtak a NAV pénzügyi nyomozói. A lefoglalt készlet feketepiaci értéke meghaladta a 300 millió forintot.
Egy „Agent Mulder” álnevet használó személy és felesége irányította a webáruházat üzemeltető, a készítményeket illegálisan forgalmazó bűnszervezetet. Jellemzően Indiából és Kínából összesen több mint másfél milliárd forint értékben szereztek be árut. A hamis pirulákat és zseléket fiktív feladók nevében postázták vagy csomagküldő szolgálatokon keresztül juttatták el a vevőkhöz. A nyomozás feltárta azt is, hogy a webáruház a világ több mint 70 országába – például Ausztriába, Brazíliába, Új-Zélandra – értékesített. A megrendelők utánvéttel vagy ciprusi és lengyel bankszámlákra utalással fizettek. A számlákról a pénz egy részét a bűnszervezet vezetői felvették, a többit továbbutalták.
A bűnszervezet áru hamis megjelölése, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység, rossz minőségű termék forgalomba hozatala és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt kihallgatott vezetőjével és tagjaival szemben a törvény akár 16 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.
A NAV pénzügyi nyomozói és a nemzetközi hatóságok együttműködésének köszönhetően április végén Észtországban is elfogtak egy férfit, aki hamis gyógyszereket forgalmazó webáruházat működtetett.
A nyomozás kezdetén tartott házkutatáskor lefoglalt készítményekről videofelvétel készült, amely médiaszerverünkről letölthető: http://media.nav.gov.hu/media. Jelszókérés: sajto@nav.gov.hu. Kérjük, a felvételen esetlegesen előforduló márkajelzéseket és a filmen szereplő személyek arcát szíveskedjenek kitakarni!

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens, NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága
E-mail: horvath.melinda_2@nav.gov.hu, darbig@nav.gov.hu

Leave a Reply 979 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: