< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Vállalkozói csődcunami tarol

| Mobile | RSS

Vállalkozói csődcunami tarol

2013. augusztus 8. | hozzászólás | Közélet

Az elmúlt három hónapban 9.813 cég dobta be a törülközőt Magyarországon. Ez rekordnak számít, mert korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. Sok új céget is alapítottak ebben az időszakban, főleg trafikot. Ezeknek a folyamatoknak következtében magas az Opten céginformációs szolgáltató fluktuációs indexe is.

A mostanihoz hasonló rendkívül rossz negyedéves adatot utoljára 2010 júliusa és szeptembere között könyvelhettek el. Ám akkor is csak 9.300 vállalkozást töröltek a cégbíróságok. Az idei csőd-hullám azonban az adatokat közlő Opten szakértői szerint hamarosan elcsitulhat.

Valószínűnek tűnik ugyanakkor, hogy a következő fél-egy évben csökkeni fog a törlések száma, mivel az idővel megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett. Ez pedig a későbbiekben meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is – mutatott rá Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Az előző negyedévben nem egészen 10.000, feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás vette kezdetét. Ebből egyaránt 3.000 volt a felszámolások, illetve a kényszertörlések száma és 4.000 a végelszámolásoké.

Tavaly tavasszal csak végelszámolási eljárásból 11.500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a mostani törlési hullám.

A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megnőtt a cégalapítások száma. Ebben közrejátszott az is, hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták. Nem hagyta azonban érintetlenül a statisztikákat a trafikok alapítása sem. Májusban és júniusban összesen 1.273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként jelölte meg a dohányáru-kiskereskedelmet.

Ez pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban kétszer annyi – összesen 13.747 – cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok, mint egy évvel korábban.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 188 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: